Влада

Депутати збирають підписи і хочуть розпустити «антинародний» виконком Житомирської міськради

25 May 2017, 19:15

На сесії Житомирської міськради 25 травня депутати намагалися скасувати рішення виконкому про підвищення вартості проїзду у маршрутках до 5 гривень. За словами заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука, такий тариф обумовлений новою сіткою нарахувань заробітної плати, цінами на паливо та вартістю автобусів. Тому рішення про підняття тарифів обґрунтоване, до того ж, члени виконкому проголосували «за» підвищення ціни на проїзд за низки умов, які прописали у договорах, а перевізники їх підписали.

«Виконавчим комітетом була сформована ціна на рівні найнижчої планки з даних розрахунків у сумі 5 гривень. Дане рішення було розглянуто виконавчим комітетом з урахуванням пропозицій, які були винесені на громадських слуханнях. Вони полягають в заміні рухомого складу старше 10 років, встановлення валідаторів, низькопідлогових пандусів у транспорті, а також впровадження штрафних санкцій за порушення умов договорів. Також, затвердили проїзд для школярів 2 гривні та перевезення пільгової категорії пасажирів за рахунок перевізників», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Однак, таких пояснень депутатському корпусу виявилось недостатньо: народні обранці почали з’ясовувати подробиці процедури проведення таких розрахунків. 

«Скажіть будь ласка, на сьогоднішній день, скільки перевізників і хто з них підписав ці додаткові угоди?», - запитала депутат Любов Цимбалюк.

«Всіма перевізниками підписані додаткові угоди», - відповідає Дмитро Ткачук.

«А яким чином перевірявся пасажиропотік? Хто це рахував і яким чином?», - цікавиться у заступника Житомирського міського голови депутат Сергій Пидюра.

«Це були студенти автодорожнього коледжу, також на громадських слуханнях були запрошені громадські організації, усі бажаючі могли долучитися до цього процесу і проконтролювати, як усе це відбувається. Усе зафіксовано відповідними актами обстеження, де зазначено особу, яка це здійснювала, і час. Працівники управління (транспорту) були долучені до цього процесу також і є їхні підписи на актах», - пояснює Дмитро Ткачук.

Цікавило депутатів і те, чому вартість проїзду підвищується лише у маршрутках, а ціни на проїзд у електротранспорті залишаються незмінними.

«Чому синхронно не було підвищено тарифи на весь громадський транспорт, який курсує по місту Житомиру? І друге питання, яке стосується обласних перевізників, які перевозять як міського, так і приміського пасажира: якщо з 1 червня міські маршрутки почнуть возити по 5 гривень, а приміські по 3 гривні – це буде колапс», - впевнена депутат Наталія Леонченко.

«Різниця в тарифах між комунальним та приватним транспортом робить набагато привабливішим комунальний транспорт і підвищує його доходну частину. По-друге, це і є забезпечення соціальної складової для того, щоб дати можливість людям, які не мають можливості їздити по такій ціні в маршрутках, альтернативним сполученням користуватися електротранспортом по соціальній ціні. Що стосується врегулювання тарифів у приміських маршрутках, то у них тариф не регулюється і жодного впливу на тариф приватного перевізника, який курсує на міжміських та приміських сполученнях, місто і виконком не має», - зазначає заступник Житомирського міського голови.

Також під час обговорення з’ясувалося, що рішення виконкому про підвищення вартості проїзду мер Житомира й досі не підписав. Сергій Сухомлин зізнається: чекає від перевізників виконання іще однієї обіцянки.

«Коли приймалося це рішення, була чітка вимога до перевізників вивісити у своїх транспортних засобах перелік категорій громадян, які мають право на безкоштовний пільговий проїзд у цьому транспорті, для того, щоб люди були проінформовані про свої права», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Після півгодинних обговорень, міський голова оголосив про початок голосування за скасування рішення виконкому щодо підвищення вартості проїзду. «За» проголосували лише 12 депутатів, а для прийняття рішення необхідно мінімум 22 голоси. Депутати спробували повернутися до процедури голосування, але знову невистачило голосів – «за» були лише 13.

Після провального голосування депутат Ірина Ярмоленко запропонувала зібрати підписи, скликати позачергову сесію та розпустити «антинародний» виконком.

«Враховуючи ганебне рішення виконкому, а тепер і депутатського корпусу, зачитую звернення: пропоную депутатам зібрати підписи про скликання двадцять третьої позачергової сесії Житомирської міської ради сьомого скликання 26 травня 2017 року о 10 годині. На розгляд сесії внести питання про розпуск виконавчого комітету Житомирської міської ради. Прошу депутатів долучитися до підпису даного звернення і надати оцінку «антинародному» виконкому», - оголосила Ірина Ярмоленко.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень. Чиновники міської ради пояснювали, що для того, щоб 1 червня новий тариф почав діяти, перевізники мають підписати додаткові угоди, взявши на себе наступні зобов‘язання: перевозити безкоштовно усі категорії пільговиків, передбачені законом; школярів перевозити по 2 гривні; замінити автобуси, старші 10 років; до кінця 2017 року встановити валідатори, а у разі невиконання умов договору сплачувати штрафи. На брифінгу 22 травня заступник мера Дмитро Ткачук говорив, що всі перевізники підписали додаткові угоди, а мер підписав рішення виконкому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі