Влада

Фіндиректор «Житомиргазу» прийшов на виконком просити коштів і нарвався на нещадну критику

5 July 2017, 15:21

Не «викручувати руки» місту й городянам закликав ПАТ «Житомиргаз» мер Сергій Сухомлин під час засідання виконкому 5 липня після того, як фінансовий директор «Житомиргазу» Дмитро Конюх звернувся з проханням коштами міста допомогти теплокомуненерго розрахуватися з боргами за газ.

«На сьогодні борг «Житомиртеплокомуненерго» за транспортування природного газу становить 26 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що розрахунки відбуваються за алгоритмом, і підприємство не погасить заборгованість до початку опалювального сезону. В нас підписане спільне протокольне рішення на 14 мільйонів, а 10 мільйонів – це та заборгованість, яка перейде в опалювальний сезон. Ми теж сезонне підприємство, і на сьогодні склалася така ситуація, що в нас виникають проблеми навіть з виплатою заробітної плати своїм працівникам. Тому ми звертались би до вас, членів виконкому,  проханням допомогти фінансово «Житомиртеплокомуненерго», так як і в минулому році це було, щоб вони змогли розрахуватись за транспортування газу», - звернувся Дмитро Конюх до членів виконкому.

Звідки взявся 14-мільйонний борг, тлумачив директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

«Така цікава ситуація складається вже другий рік поспіль. Національний регулятор дав алгоритм розщеплення. Ми всі гроші добросовісно платимо, ми платимо субсидію. З цих 14 мільйонів уже 1,7 млн заплатили, 12 залишилось. Тобто, всі гроші, які належить по розщепленню, навіть зверх норми, йдуть на газовий ринок. Але в будь-якому випадку що в минулому році «десятка» виникла, що в цьому році виникає. Іде перекос на користь НАК «Нафтогаз», і в нас ці гроші не залишаються, і «Житомиргазу» не надходять», - пояснив Рогожин.

Натомість мер Житомира Сергій Сухомлин гостро розкритикував дії ПАТ «Житомиргаз» стосовно будинкових лічильників, які в рази збільшили платіжки житомирян, а також пригадав відключення від газу котельних минулої зими.

«Коли минулої зими ви відімкнули наші котельні в школах-дитсадках, не понизили тиск, а просто наступили на горло і показали свою силу, то ми свою силу будемо по-іншому показувати. Це не зовсім правильно, у нас могла зірватися котельня на Жуйка. Вам показували на робочому засіданні діаграми, коли при відключених котлах туди продовжував надходити газ. Могло рванути і рознести пів мікрорайону. Після цього я не бачив тут жодного разу вашого керівника», - дорікнув Сухомлин.

Він розкритикував «Житомиргаз» у відсутності партнерських відносин і привів у приклад «Житомиробленерго», яке «по-людськи ставиться до міста і комунальних підприємств».

«Є нормальні партнерські відносини. Кожен тримає своє слово. А ви викручуєте руки місту і городянам», - зазначив Сухомлин.

Член виконкому Руслан Годований як споживач запитував у Дмитра Конюха про осінньо-весняні «загострення» та чому підприємство перетворилося на «режимний об’єкт», куди закритий доступ простим споживачам.

«Ви пишете листи, що треба протестувати ці лічильники, можливо, вони вийшли з ладу і це впливає на рахунки. Обіцяєте через 2 тижня поставити. Через 1,5 місяці ви кажете, що лічильник негодний і міняєте впродовж 2 місяців. Нараховуєте людині середній тариф за жовтень, лютий, березень, в залежності від того, як ви граєтесь. Влітку вас це питання не цікавить, тому що немає середньої облікової частини. (...)  Чого ви цього не робите влітку, за значно нижчого тарифу, чи це весняно-осіннє загострення? По-друге, у вас режимний об’єкт, куди не можна додзвонитися і нічого з’ясувати. Пенсіонер через 3 тижні втомлюється і все кидає. Пропоную за ці кошти, які вам заплатять, купити обмінний фонд і не обдирати людей. Проблема одна – що ви залазите в кишені житомирян і зробили зі своїх монополій режимні об’єкти. А ви приходите сюди за гроші», - обурювався Руслан Годований.

Фіндиректору ПАТ «Житомригаз» Сергій Сухомлин відповів так:

«Пишіть лист, директор приходить, розповідає і далі спілкуємося».

Як повідомляв Житомир.info, міськрада через суд намагається зобов’язати ПАТ «Житомиргаз» провести перерахунок для мешканців багатоповерхівок, у яких після встановлення будинкових лічильників в рази зросли платіжки за блакитне паливо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі