Економіка

Ціна на свинину в Житомирській області наближається до максимальної позначки

6 July 2017, 12:37

У Житомирській області ціна на свинину наближається до максимальної позначки, ключовою причиною зростання роздрібних цін є аналогічні зміни цін на етапі закупівлі сировини, тобто живих свиней.

За даними аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України», закупівельні ціни на живець свиней 1-ї категорії протягом 26-го тижня цього року (26 червня-2 липня) коливалися в межах 47-48 грн/кг. Це майже на 6% вище ніж у середині червня. Висхідний тренд цін закупівлі свиней живою вагою «диктує» дефіцит тварин забійних кондицій.

«Хоча Житомирщина не відноситься до регіонів з найбільшою концентрацією промислових свиногосподарств в Україні, проте коливання закупівельних цін на живець свиней відповідають ринковим трендам. Варто також відзначити, що якщо на початку року, коли спостерігався менший попит на живець свиней, ціна його закупівлі в регіоні тяжіла до нижньої межі діапазону, то по мірі посилення дефіциту ціна наближається до середньої та максимальної позначки», - зазначають аналітики АСУ.

Причиною нестачі свиней на внутрішньому ринку є як пожвавлення експортної діяльності українських трейдерів, які більш активно ніж торік постачаю свинину та живих тварин до Грузії, так і менша пропозиція живця з боку промислового виробника. Останнє – наслідок важкого 2016 року, коли ціла низка чинників «ускладнювала» життя промислових свиногосподарств. Серед них –  слабкість внутрішнього ринку та, відповідно, закупівельних цін, втрата основного зовнішнього ринку збуту свинини (Російська Федерація) та відсутність повноцінної його заміни, податкові зміни (зокрема, часткова втрата спецрежиму ПДВ) та інші законодавчі перипетії.

«Для деяких виробників свинини обставини стали не сумісними з продовженням господарювання. Проте і серед тих, хто вистояв, не всі розпочали поточний рік, з 100%-ю виробничою потужністю: деякі з них були змушені скоротити поголів’я. Так, за даними Державної служби статистики України чисельність маточного поголів’я у промисловому секторі скоротилася на 28%, що не могло не вплинути на рівень пропозиції живця. Крім цього, далеко не останню роль відіграло і поширення АЧС в Україні. Так, тільки через це промислове свинарство втратило близько 1% поголів’я свиней. У попередні роки обсяг пропозиції на внутрішньому ринку міг зрости за рахунок імпортованої сировини, проте девальвація встановила досить високий «бар’єр входу» для високоякісної свинини іноземного походження», - інформують фахівці.

Щодо подальшої цінової перспективи, то є побоювання, що дефіцит живця може посилитися. Так, у спекотні періоди показники приростів живої ваги тварин погіршуються, що вповільнює досягнення тваринами забійної кондиції. Як наслідок, пропозиція кондиційної свинини в літній період скорочується. Проте не погодні умови «диктують» ціни на ринку живця та, відповідно, по усьому ланцюгу доданої вартості свинини, а співвідношення попиту та пропозиції.

За інформацією управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації, станом на 1 грудня 2016 року в господарствах області утримувалося 169,2 тис. голів свиней, на 1 лютого 2017 року – 130,6 тис. голів, на 1 березня – 136,3 тис. голів, на 1 червня – 143,4 тис. голів свиней.

Як повідомляв Житомир.info, за прогнозами експертів ФАО, у 2017 році через спалахи АЧС сектор свинарства може втратити до 40% поголів'я. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі