Влада

У випадку виявлення в Житомирській області ботулізму сироватку везтимуть з Києва, - УОЗ

7 July 2017, 12:33

4 липня в Україну прибула сироватка від ботулізму.

Про це повідомив сайт Міністерства охорони здоров’я України.

«Перші 25 курсів для формування базового запасу антитоксину канадського виробництва надала Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй. ПРООН підтримала Міністерство охорони здоров’я України і надала антитоксин проти ботулізму вартістю 2,5 мільйони гривень як гуманітарну допомогу», - інформує сайт.

За даними МОЗ, з початку 2017 року в Україні зафіксовано 76 випадків захворювання, 8 з них смертельні, а з 2014 року не було поставок антитоксинів ботулізму.

Начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Сергій Березовський у коментарі Житомир.info розповів, що 7 липня управління отримало лист від Мінохорони здоров’я про те, що відомство дійсно отримало у вигляді гуманітарної допомоги від міжнародних організацій 25 доз полівалентної сироватки проти ботулізму. Її придатність - до серпня 2019 року, виробник – Канада, загальна кількість – 25 флаконів.

«З метою отримання зазначених імунобіологічних препаратів у разі необхідності, враховуючи їх обмежену кількість для лікування відповідних хворих, просимо звертатися за адресою в Києві», - йдеться в листі.

«Тобто, ці препарати зберігаються в Києві на державному підприємстві «Укрвакцина», і якщо в якомусь регіоні буде потреба, то потрібно буде зв’язатися з безпосереднім виконавцем у Києві, і сироватка буде  виділятися напряму», - пояснив Березовський.

На запитання, на лікування скількох людей вистачить одного флакону, начальник відділу пояснив, що все залежить від тяжкості захворювання – може вистачити одного флакона, а може знадобитися й більше. До того ж, йдеться про антитоксин, а не вакцину, зауважує Сергій Березовський. Вакцина сприяє виробленню імунітету, а сироватка – це лікувальний препарат, тобто, там вже є антитіла до збудника ботулізму.

Нагадаємо, нещодавно в Бердичеві на ботулізм захворіла 19-річна дівчина, а сироватки в області не виявилося.

Як повідомляв Житомир.info, спеціалісти Держпродспоживслужби закликають житомирян бути обережними під час купівлі в’яленої та копченої риби у зв’язку із випадками захворювання на ботулізм.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі