Інтерв'ю

Популяризація гендерної рівності дає можливість жінці стати щасливішою у сім’ї, – житомирська психолог

9 July 2017, 12:46

Згідно з указом президента України від 30 грудня 2011 року «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят» 8 липня визнано українським Днем родини.

Сім’я є основою суспільства, а щаслива родина – це запорука міцної держави. Перед українським подружжям сьогодні постає багато проблем і труднощів.

В інтерв’ю для Житомир.info психолог Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Марина Листопадська розповіла, як створити та зберегти родину, у чому особливості сучасного інституту сім’ї та що впливає на розлучення.


— Яких позитивних і негативних змін зазнав інститут сім'ї у ХХІ столітті?

— Говорячи про позитивне і негативне, то відразу чомусь хочеться сказати, що є зони успіху і зони розвитку. З того, що мені доводилось спостерігати, – це велика кількість розлучень серед молодих пар і те, що більшість молоді більш обдумано підходить до укладення шлюбу та народження дитини.

— Які проблеми постають перед сучасними родинами, у чому причина невдач демографічної політики України?

— Якщо говорити про причини невдач демографічної політики України, то мені здається, основним фактором тут є економічний, який і передує проблемам, що постають перед сучасними родинами. Часто молоді сім'ї не мають власного житла: винаймають квартиру або проживають разом із родичами, і тут вмикається психологічний фактор – напружені стосунки, конфлікти.

— Більшість представників сучасної молоді на перше місце ставить не створення сім'ї, а кар'єру. У чому причини такої розстановки пріоритетів?

— Знову ж таки, якщо ми повернемось до попереднього запитання і відповіді на нього, то в ньому уже частково знайдемо її. Людина – істота розумна, тому вона співставляє й аналізує. Перше, що вона бачить, – це досвід батьківської сім'ї: чи вдалось батькам досягти успіху, чому не вдалось? А якщо ще батьки говорять: «От народяться діти і став хрест на всьому!», то тут взагалі без коментарів.

— Більше 40% пар, які перебувають у шлюбі, розлучаються, з чим це пов'язано?

— Якщо говорити про причини розлучень, то на перший погляд може здатись, що їх багато і вони різні. Крім того, важливим фактором, який відіграє велику роль, є мотивація створення шлюбу: чи я одружуюсь, бо всі мої знайомі вже одружились, чи я одружуюсь, бо мама каже, що вже треба або я створюю сім'ю, бо кохаю цю людину, ми маємо спільні цінності і далі хочемо розвиватись як пара і робити один одного щасливими. Так, стосунки не мають стояти на місці, вони або розвиваються, або закінчуються.

— Які здебільшого причини непорозумінь у сім'ї?

— На мою думку, основною причиною непорозумінь є невиправдані очікування. Ми часто малюємо собі картинку, а коли в реальності по-іншому – ми розчаровуємось, хоча нам ніхто не обіцяв, що буде як на картинці. Якщо приводити простий приклад, то молода дружина може очікувати, що її чоловік буде таким як її тато або навпаки, а чоловік, можливо, хоче бачити свою дружину такою як мама у його батьківській сім'ї. Добре, коли все співпадає і всі задоволені. А коли ні?..

— У більшості випадків хто є ініціатором розлучень – жінка чи чоловік і чому?

— Тут важко відповісти, можна пофантазувати: жінок вчать бути берегинями сімейного вогнища, але не пояснюють як це, а більшість розуміє це як терпіти, що б не сталося, заради дітей, заради того, щоб люди нічого не говорили… З іншої боку, жінки емоційніші за чоловіків, що теж може грати неабияку роль… Тому, тут, напевно, залежно від обставин.

— Як впливає вік на конфлікти у сім'ї?

— Знаєте, говорять: «Мої роки – моє багатство», так і у сім'ї. Залежно від часу, яке подружжя разом, воно вчиться по-своєму вирішувати конфлікти. Часто ми гадаємо, що конфлікти – це щось страшне і їх потрібно уникати, але насправді це просто зіткнення протилежних думок, інтересів… Як боротися? Людина на відміну від інших істот має пріоритет – вміє розмовляти, тому сідає за стіл переговорів.

— До Вас, як до психолога, за допомогою звертаються багато сімейних пар?

— Особисто до мене в основному звертаються дівчата і жінки, які не задоволені стосунками у парі і бажають їх покращити.

— Як впливає на інститут сім'ї популяризація гендерної рівності?

— На мою думку, популяризація гендерної рівності дає можливість жінці стати щасливішою у сім'ї, звичайно, якщо чоловік підтримує дружину, яка хоче займатись творчістю, розвиватись, будувати кар’єру. А коли жінка щаслива, то вона робить щасливими всіх навколо і чоловіка в тому числі.

— Чи впливає шалений ритм сучасного життя на стосунки в родині?

— Темп життя, дійсно, дуже змінився: величезний потік інформації, велика кількість завдань на роботі і не менша кількість справ вдома… Сучасній людині потрібно багато всього встигати, тому буває так, що людина перебуває фізично в одному місці, а думками – зовсім в іншому. Шалений ритм вчить нас розставляти пріоритети і бути в моменті, що дуже важливо, а в сімейному житті тим більше.

— Не менш важливою проблемою родини є конфлікти батьків і дітей. У чому їх причини і чи можна цього уникнути?

— Тут хочеться привести метафору про дерево і маленький саджанець. На галявині росло дерево велике і могутнє, воно хотіло захистити маленького саджанця своєю кроною, але для того, щоб сонце могло потрапити на маленьке деревце, йому був потрібен простір. Так і в житті: батьки хочуть дати своїм дітям все найкраще, що вони можуть дати, але інколи своєю допомогою, опікою вони закривають своїм дітям сонце, яке допомагає їм вирости. Сонцем можуть бути і перешкоди, які діти долають, і можливості, які перед ними розкриваються. Інколи, діти обпікаються, але тільки так вони можуть отримати свій власний досвід. На жаль чи на щастя, батьками нас ніхто не вчив бути, ми не закінчуємо спеціальних шкіл, ми лише бачимо своїх батьків і вчимося у них робити так само або кардинально по-іншому. Гадаю, що уникнути конфліктів батьків і дітей неможливо, але навчитись бачити шляхи їх вирішення – так.

— Як поради Ви можете дати родинам, для того, щоб у їхніх взаєминах завжди панувало взаєморозуміння та гармонія?

— Чомусь ми звикли думати, що ключ до всього – це щось складне і чарівне, але насправді, як і говорять, все геніальне – просто. По-перше, будь-які відносини будуються не наодинці, це завжди мінімум дві людини, і відповідальність ділиться порівну між ними. І тільки ці люди знають, як буде краще для їхніх стосунків, а не родичі, сусіди… По-друге, для того, щоб дитина виросла щасливою батькам достатньо бути поряд, але на відстані. Як це? Дитина має знати, що вона може впоратись самостійно, але якщо буде потрібна допомога, то мама чи тато у сусідній кімнаті. По-третє, важливо завжди пам'ятати, що батьки дають все те, що вони можуть дати і якщо нам здається, що нас не любили або не так любили – дайте відповідь на питання: «Ваш батько не піклувався про вас взагалі? Чи він не робив це так, як ви очікували?» (О. Тараріна)

— Чи може День родини покращити український інститут сім'ї та змінити пріоритети у молоді?

— Стосовно пріоритетів, на жаль, не можу дати точної відповіді. Можливо... У нас є День матері, День батька і День захисту дитини, я вважаю, що День родини буде чимось таким, що об'єднає всі ці три свята і довершить їх. Гадаю, що це хороший початок для розуміння цінності родини і виховання поваги до сімейних традицій.

Аліна Гаркава для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі