Місто

У підземеллі в центрі Житомира знову працюють археологи: копають, чистять і показують нові знахідки

1 August 2017, 16:10

На Великій Бердичівській у Житомирі, на місці виявленого у 2016 році підземного тунелю, 1 серпня знову активізувалися роботи.

Археологи-волонтери Андрій Коломієць та Володимир Фріз розкопують стіни підземелля, які з весни вже встигли обсипатися, акуратно обмітають цеглини та хваляться новими знахідками.

«На глибині 2 метри 60 сантиметрів сьогодні були знайдені огарки. Це говорить про те, що тут стояла будівля, яка згоріла, і її згорнули в цю яму. Це говорить про те, що в Житомирі було багато пожеж. Що це була за пожежа – чи Великої Вітчизняної війни, чи раніше – сказати важко, але по знахідкам датованих монет можна сказати, що це період російської імперії. Сьогодні ми ще знайшли уключину від англійського замка та краник самовара Баташова», - розповів Житомир.info організатор археологічних досліджень в Житомирі Віктор Потапенко.

Усі знахідки планують передати в Житомирський краєзнавчий музей.

Археологи запевняють, що, якщо правильно розчистити цеглу, то вона матиме презентабельний вигляд. Багато добровольців працюють безкоштовно та вручну, бо вважають, що пам’ятку треба зберегти для нащадків. Допомагають навіть діти – вони просіюють ґрунт, який витягли з провалля.

Віктор Потапенко розповідає: є ідея зробити на цьому місці безкоштовну виставку артефактів під склом, тематика якої буде змінюватися кожен місяць. Тут буде представлено побут  17-18 століття.

«Це буде цікаво для житомирян і для туристів.  Хотілося б зробити це ще  цього року, а наступного вже тематично її міняти. Але задача номер один на сьогодні – зберегти дану споруду від руйнувань», - говорить організатор розкопок.

Чоловік, якого археологи назвали власником розташованого поряд магазину, вважає, що провалля не має ніякої історичної цінності, і владі краще розвивати промисловість та економіку, ніж «вкладати гроші в якусь яму».

Як повідомляв Житомир.info, влада не відмовляється від ідеї скляного ковпака над підземеллям навпроти Житомирського автодорожнього коледжу на вул. Великій Бердичівській, але ескізний проект накриття ще ніхто не розробляє.

Фоторепортаж Анни Максимової 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі