Україна

Окупаційна російська адміністрація блокує головний храм Київського Патріархату в Криму

1 September 2017, 13:19

Зранку 31 серпня 2017 р. російські окупаційні служби заблокували храм Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги Української Православної Церкви Київського Патріархату в Сімферополі – головний храм Кримської єпархії і єдиний діючий у цьому місті. Про напад повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського Патріархату Климент.

За словами архієпископа, його не впускають до храму. «О 10 ранку виконавча служба увірвалася на територію церкви, зламала приміщення першого поверху, були зламані двері вівтаря на другому поверсі, доступ вірянам перекритий. Жодні доводи про те, що територія першого поверху відповідно до договору оренди належить Управлінню єпархії, не діють. Вони показують якісь рішення суду, що зобов’язують Духовний центр виселитися з приміщення, хоча Духовного центру в Управлінні єпархії немає вже більше ніж два роки», – сказав він.

Повідомляється також, що окупанти псують майно храму, зірвано замки, варвари ламають вівтар, конфіскують образи.

Також архієпископ Клімент поскаржився на застосування до нього сили: «Судові пристави пошкодили руку, коли я намагався зайти на перший поверх, схопили за руку і викрутили її. Страшний біль, чекаю «швидку допомогу». Повністю перший поверх заблокований, незважаючи на те, що згідно із законом вони повинні були опечатати тільки 112 метрів квадратних, я не маю доступу до жодного приміщення».

У зв’язку із цими беззаконними силовими діями російської окупаційної адміністрації у Криму Київська Патріархія висловлює глибоке обурення і рішучий протест. З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Прес-центр Київської Патріархії повідомляє, що наша Церква оцінює дії російських силовиків як беззаконня, порушення права на свободу совісті, гарантованого міжнародними угодами, обов’язковими і для Росії. Патріархія вважає ці події продовженням тиску окупантів на українську релігійну і національну меншину в Криму, залякуванням та спробою повністю ліквідувати Київський Патріархат на півострові. Вважаємо це також помстою спецслужб окупантів за позицію особисто архієпископа Клімента та за його виступи на захист політв’язнів кремлівського режиму, в тому числі кримськотатарських та українських активістів.

Київська Патріархія звертається до державної влади України, до міжнародної спільноти, зокрема Європейського Союзу та його країн-членів, до США, Канади та інших демократичних країн, міжнародних організацій, зокрема ООН та ОБСЄ, до Церков і релігійних організацій з проханням засудити напад окупаційної адміністрації на український храм у Сімферополі та вимагати від Росії припинити переслідування УПЦ КП в Криму. Ми рішуче вимагаємо від РФ припинити порушувати міжнародне право та негайно відновити безперешкодний доступ віруючих УПЦ КП до храму в Сімферополі, припинити релігійні гоніння та втручання у діяльність єпархії Київського Патріархату в Криму.

Ми закликаємо віруючих молитися за архієпископа Клімента з паствою та за допомогу Божу для них у протистоянні нападу окупантів.

Прес-центр Київської Патріархії

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі