Суспільство

За 5 років у Житомирській області кількість дітей з аутизмом зросла в 7 разів, - УОЗ

8 September 2017, 11:40

У Житомирській області спостерігається тенденція до зростання кількості дітей з аутизмом: за 5 років - приблизно в 7 разів.

Про це 7 вересня повідомив прес-центр управління охорони здоров’я Житомирської  облдержадміністрації з посиланням на завідуючу дитячим психоневрологічним відділенням обласної психіатричної лікарні № 1 Тетяну Шевченко.

«Наразі в області спостерігається тенденція до зростання кількості дітей з аутизмом. Якщо у 2012 році таких діток було до 30, то зараз – майже 200», - сказала Тетяна Шевченко під час конференції «Основні засади допомоги дітям з розладами спектру аутизму» для лікарів-психіатрів, неврологів, педіатрів та 45 батьків дітей з цим діагнозом.

Захід пройшов за участі доктора медицини, провідного американського фахівця з дитячої та підліткової психіатрії Лінди Шмідт, яка є медичним директором центру «Альбертіна Керр» у штаті Орегон, США.

Команду американських фахівців для проведення триденного семінару для батьків та спеціалістів запросила громадська фундація «Навички життя», який очолює Вікторія Бржезицька, - повідомляє прес-центр.

«Протягом 6-8 вересня лекції читають: доктор Роберт Нікель, поведінковий педіатр і професор педіатрії в Університеті здоров'я і науки Орегона (OHSU) у Портленд, штат Орегон, США, доктор психологічних наук (PhD) Аллі Вейнер, є ліцензованим клінічним психологом і доцентом кафедри психіатрії в Медичному центрі університету Раш (Rush University Medical Center) та доктор Лінда Шмідт, яка має ступінь доктора медицини та є дитячим і підлітковим психіатром. Велике зацікавлення аудиторії викликали презентації щодо діагностики розладів спектра аутизму, диференційної діагностики, медичних та генетичних проблем у дітей з розладами аутизму, нових видів терапії та моніторингу прогресивних змін», - інформує УОЗ.

Як зазначила пані Лінда Шмідт, на відміну від українських колег, американські психіатри здобувають подальшу освіту та спеціалізацію ще довгі роки по закінченні медичного університету.

«На мою думку, відтепер мої колеги зможуть більш грамотно відбирати і діагностувати дітей з аутизмом відповідно до міжнародних критеріїв. Це не лише спостереження за поведінкою дитини та анкетування батьків, а проведення стандартизованих систем оцінки. Тому ми усі дуже прагнемо навчитися міжнародним стратегіям щодо встановлення діагнозу, а також проведення моніторингу стану оцінки дитини. Отримані знання дадуть нам можливість якісніше надавати медичну допомогу дітям з даною проблемою та їхнім батькам», - сказала Тетяна Шевченко.

Фахівці Житомирської області  поділилися своїм досвідом роботи, а доповідачі вели жвавий діалог з аудиторією та відповідали на велику кількість додаткових запитань. Американська гостя висловила сподівання на подальшу співпрацю з лікарями Житомирщини, тим більше, що має українське коріння.

Як повідомляв Житомир.info, особливості розвитку дітей з аутизмом можна помітити в перші 30 місяців життя: неспроможність витримати зоровий контакт, ухиляння від спілкування, обіймів та дотиків, біг навшпиньках, своєрідні рухи пальчиками навколо очей тощо. 

Фото прес-центру УОЗ

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі