Політика

Свободівець хоче, щоб у Житомирі державні свята святкували масштабніше, ніж День міста

14 September 2017, 12:47

Депутат Житомирської міської ради Олег Черняхович (фракція ВО «Свобода») хоче, щоб державні свята в обласному центрі відзначалися масштабніше за День міста.

Про це він заявив перед закінченням пленарного засідання позачергової сесії міської ради 14 вересня.

«Рік тому я так само піднімав це питання та піднімаю знову – щодо пріоритетності святкових заходів в місті Житомирі. В усьому світі прийнято, що є основні свята – державні, які святкуються більш масштабно, і є місцеві, які мають святкуватися менш масштабно. У нас в Житомирі, на жаль, все по-іншому. День незалежності пройшов більш гучно, ніж в тому році, але було виключено чомусь традиційне покладання квітів до пам’ятників Шевченку, Франку, Ольжичу. Сціборському і так далі. Це люди, які були засновниками і натхненниками нашої держави. В цьому році – тільки вшанування на кладовищі загиблих героїв АТО. Громадськість патріотична все рівно зібралась біля Шевченка, поклала квіти», - сказав свободівець.

Він також пригадав «місцеве святкування» – нещодавній День міста.

«В цьому році – супер, всі задоволені, десятитисячні концерти, по всьому місту марафони, все супер. Але плекання місцевого сепаратизму має гіркі наслідки, це ми пожинаємо на сході нашої держави. Тому ще раз наголошую переглянути міською радою масштабність і пріоритетність святкувань в нашому місті Житомирі, бо Масляна у нас святкується більш гучніше, ніж День незалежності. Це неправильно, і я думаю, що патріотична громадськість незадоволена цим», - завершив свій виступ Олег Черняхович.

Після сесії мер Сергій Сухомлин прокоментував Житомир.info заяву члена ВО «Свобода».

«Самі люди в місті визначають, які свята як святкувати. Державні свята – це певний протокол, прописаний сценарій і рекомендації. І в це свята влаштовувати концерті чи інші розважальні заходи – я вважаю, що це не зовсім правильно. А День міста – це той день, коли всі жителі міста відчувають себе великою родиною, виходять на вулиці, на майдан, знаходять щось цікаве для себе і самі собі роблять свято. Тут порівнювати, що треба святкувати більш масштабно, а що менш – не зовсім, на мою думку, правильно. Люди самі визначають, як їм святкувати», - сказав Сухомлин.

Він також оцінив цьогорічне святкування Дня міста у порівнянні з попередніми.

«Скромно скажу – мені сподобалося», - зазначив з посмішкою мер Житомира.

Секретар міської ради Наталія Чиж повідомила, що вже є рекомендація щодо збільшення видатків на святкування Покрови.

«Є рекомендація бюджетної комісії за пропозицією «Свободи» про Покрову. Вони дуже ображалися, що управління культури в програму заклало на цей рік тільки 13 тис. грн (на це свято). Тому є рекомендація збільшити до 50 тисяч і таке свято, як Покрова, вже відзначати більш масштабно. Але ми розуміємо намір «Свободи», що вони хочуть: щоб такі свята, як День незалежності, Покрови, день народження Ольжича святкувалися так масштабно, як День міста, але того не може бути, це абсолютно різний рівень заходів. Тому всі звернення депутатів, всі їх бажання ми враховуємо і міський голова їх підтримує, і ми їх реалізуємо», - сказала Наталія Чиж.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 7 вересня перший урочистий захід до Дня міста проходив в драмтеатрі – церемонія нагородження переможців конкурсу-рейтингу «Гордість міста». З 8 по 10 вересня на Новому бульварі проходив фестиваль вуличної їжі «Гастробренд міста Житомира», в ввечері 8 вересня дня біля кінотеатру «Жовтень» відбувся мистецькій захід «Культурна версія». 9 вересня на Михайлівській діяло безліч локацій, а після 19.00 глядачі гала-концерту за участю Kadnay, Анастасії Приходько, Alyosha та Pianoboy вщент заповнили майдан Корольова.10 вересня на майдані Соборному стартував другий Космічний напівмарафон, а ввечері цього ж дня святкування Дня міста завершилося джазом на Замковій горі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі