Влада

Директор Агенції розвитку Житомира розповів, за яку зарплату готовий втілювати проекти і залучати гранти

30 October 2017, 17:37

Новостворена комунальна установа «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради займатиметься проектним менеджментом, налагодженням механізмів взаємодії місцевої влади, громадського сектору та бізнесу. Окрім цього, працюватиме із грантовими та кредитними коштами.

Про ідею створення та пріоритетні завдання «Агенції розвитку міста» у коментарі Житомир.info 30 жовтня розповів директор комунальної установи Борис Пахолюк.

«Ідея з’явилась близько року тому, що в місті мала б бути якась установа, яка могла б бути гнучким інструментом для залучення різних проектів, технічної допомоги, грантової допомоги. І на сьогодні це  «Агенція розвитку міста». Інституція, яка повинна займатися проектним менеджментом і допомагати місту впроваджувати існуючі проекти, крім цього, залучати додаткові фінансові ресурси», - розповідає директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Разом із тим Борис Пахолюк озвучує проекти, над якими вже працюють, та ділиться ідеями майбутніх напрацювань.

«На сьогодні у нас вже є законтрактований проект з Урядом Польщі, який дає технічну допомогу на створення центрів малого та середнього бізнесу, є проект, який фінансується Урядом Швейцарії зі створення зеленого офісу, на сьогодні є проект Інтегрованого розвитку міст в Україні, який готовий профінансувати в Житомирі один пілотний проект - ревіталізація Водонапірної вежі. Агенція повинна очолити процес проектного управління і взяти на себе відповідальність за втілення низки таких важливих стратегічних проектів для міста Житомира. Створення муніципального прокату велосипедів. Є три варіанти реалізації проекту: грантові кошти і кошти міського бюджету, виключно приватні кошти, державно-приватне партнерство. Завдання Агенції - будувати нові механізми взаємодії місцевої влади, громадського сектору і бізнесу, неурядових організацій, донорів, кредиторів, які готові працювати з містом і впроваджувати важливі для міста проекти розвитку», - зауважує Борис Пахолюк.

Наразі, розповідає Борис Пахолюк, він прораховує, скільки знадобиться коштів на утримання комунальної установи «Агенція розвитку міста». За попередніми підрахунками, сума сягає 2 млн грн.

«За нашими розрахунками, для того, щоб забезпечити утримання «Агенції розвитку міста», штат і матеріально-технічне забезпечення, на наступний 2018 рік потрібно трішки більше 2 млн грн. Якщо точно, то 2 млн 160 тис. грн. Але це порівняно із тим, що «Агенція розвитку міста» може привести у місто, невелика сума коштів. Наприклад, польський проект, який ми на сьогодні заводимо в місто, дає технічне обладнання більш як на 300 тис. грн. Уряд Швейцарії, який фінансує проект ревіталізації Водонапірної вежі, готовий співфінансувати проект у розмірі близько 100 тис. євро. Тобто, це ті кошти, які вже готові давати місту. Насправді ми можемо залучати і більше проектів, але є питання кваліфікованих кадрів», - зазначає директор комунальної установи «Агенція розвитку міста».

Щодо пошуку кваліфікованих працівників, то директор комунальної установи лише розпочинає цей процес.

«Агенція не зможе працювати без якісного персоналу. На сьогодні тільки починається процес пошуку персоналу, пошуку і залучення коштів. Знову ж таки, пояснення депутатському корпусу, скільки і на що потрібно грошей. Думаю, що до кінця року ми визначимося із адміністративним персоналом, а далі вже будемо підбирати проектних менеджерів та експертів, які будуть працювати в «Агенції розвитку міста». Загалом очікується, що штат агенції буде складатися із трьох людей, які будуть в штаті: директор, заступник і бухгалтер. Решта експертів буде працювати на договірних засадах як фізичні особи-підприємці. Тобто, це дозволить зекономити на фонді оплати праці та зробити більш гнучку систему управління самою агенцією. Якщо людина працює і показує результат - з нею продовжується контракт, якщо людина з якихось причин не змогла реалізувати себе, не змогла показати, що вона готова і може працювати в Агенції, то контракт тоді не продовжується і шукається інша людина», - пояснює Борис Пахолюк.

Щоб залучити кваліфікованих експертів до роботи в агенції, певен Борис Пахолюк, останнім потрібно запропонувати гідну заробітну платню не менш як 10 тисяч гривень. А от скільки тоді має отримувати директор агенції, каже: поки не готовий відповісти, адже нині працює безкоштовно. Зізнається: близько 15 тисяч на місяць було б достатньо.

«Я поки що працюю безкоштовно. Якраз працюю над тим, щоб побудувати систему, порахувати, у скільки обійдеться (ред. утримання «Агенції розвитку міста»). Я на сьогодні не готовий відповісти, скільки я буду отримувати, адже я сам не знаю, на скільки погодиться мер, на скільки погодяться депутати платити мені гроші. Але я сьогодні пішов із засади заступника директора департаменту заради того, щоб побудувати більш гнучку систему управління. Місто повинно мати групу управлінців, експертів, які будуть працювати на результат, на яких можна повністю покласти проект від розробки й до проведення тендерів і моніторингом-оцінкою результатів. Це все може робити Агенція. Мене влаштувала б заробітна платня не нижча, аніж я отримував у департаменті економічного розвитку - близько 15 тис. грн. За такі гроші можна працювати, не шукати заробітків на стороні і виключно зосередитись на тому, щоб працювати над тими проектами, які є сьогодні у місті. Тобто, це така зарплата, яку мають отримувати люди, які готові працювати на благо міста. Я не скажу, що це маленька сума, але це точно і невелика сума. Для людей, які мають досвід, мають компетенцію, мають працювати із об’ємом коштів в десятками мільйонів гривень та євро - це ті кошти, які повинні отримувати люди. Тобто, 10 - 15 тис. грн - це заробітна плата якісного проектного управлінця, який повинен працювати у комунальній установі», - сказав Борис Пахолюк.

Нагадаємо, мер Житомира призначив Бориса Пахолюка директором комунальної установи. 20 жовтня цього року мер Сергій Сухомлин звільнив Бориса Пахолюка з посади заступника директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради. Пахолюк очолює громадську організацію, яку створили чиновники міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, за створення комунальної установи «Агенція розвитку міста» депутати проголосували на сесії 28 вересня 2017 року.

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі