Влада

Супрун хоче безкоштовно лікувати депресію: Близько 30% людей в Україні страждають на психічний розлад впродовж життя

5 December 2017, 14:48

Міністерство охорони здоров’я пропонує включити ліки проти депресії до програми «Доступні ліки».

Про це в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала 4 грудня на своїй сторінці у фейсбук.

«Мільйони людей перебували у депресії або саме зараз борються з хворобою. Багатьом із них складно говорити про проблему. Страх визнати, що тобі потрібна допомога, що ти не впорався з собою, що тебе не зрозуміють, часто змушує ховати власні переживання навіть від рідних. Це призводить до непоправних наслідків. Якщо хочемо подолати депресію, маємо чітко усвідомлювати три речі: депресія – це хвороба; депресія може трапитися з кожним; депресія лікується. Близько 30% людей в Україні страждають на психічний розлад впродовж життя. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою – з середнім. Ця хвороба на серйозних стадіях лікується лише з супроводом фахівця та медичними препаратами. Доступ до них допоможе багатьом людям отримати належну допомогу. Тому МОЗ пропонує включити ліки проти депресії до програми «Доступні ліки». Люди зможуть отримати їх безкоштовно або з невеликою доплатою, після того, як їх пропише фахівець», - пише Уляна Супрун.

Нагадаємо, згідно з результатами останніх досліджень, лише 20% громадян України «відчувають себе щасливими» у своїй країні. Зважаючи на те, що сьогодні населення України масово перебуває під впливом потенційно травмуючих подій (соціально-економічні, військові дії тощо), прогнозується збільшення кількості захворювань, пов’язаних зі зловживанням психоактивними речовинами, зокрема алкоголем. Середній в Україні показник захворюваності на розлади психіки та поведінки через вживання психоактивних речовин – 265,7 на 100 тис. зеленняння, у Житомирській області – 238,6.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 16 листопада пацієнти Житомирської області отоварили в аптеках 372,541 тисячу рецептів за програмою «Доступні ліки».

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: супрун лекарство  
Матеріали по темі