Культура

На вечорі пам’яті Івана Сльоти у Житомирі співали, читали вірші та ділилися спогадами, а син митця грав на фортепіано

6 December 2017, 10:33

5 грудня в Житомирській обласній бібліотеці для дітей відбувся літературно-музичний портрет «А льон цвіте синьо-синьо…», присвячений 80-річчю з дня народження відомого українського поета, хорового диригента, художнього керівника ансамблю «Льонок» Івана Сльоти (1937-2014).

Десятки поціновувачів його творчості зібралися у читальному залі бібліотеки, щоб послухати пісні на його музику та послухати вірші у виконанні студентів держуніверситету імені Франка та учнів 23 гімназії.

Оваціями зустрів зал виступ чоловічого вокального дуету «Ясени» з Києва у складі соліста Національного академічного театру опери та балету ім. Т. Г. Шевченка Леоніда Гука та соліста оперної студії Національної музичної академії України ім. П. Чайковського Михайла Гушпіди. За фортепіано був старший син митця - концертмейстер, лауреат міжнародних конкурсів Сергій Сльота.

Чарували співом тріо «Полісяночка» та лауреат міжнародних конкурсів Галина Довбиш.

«Мені подобалося, що він дуже любив такі нестандартні музичні рішення. Хоч він був фольклорист, ми дуже багато спілкувалися, і він дуже любив класичну і академічну музику. Це мене завжди вражало, я був щасливий, що він називав мене своїм другом», - розповів композитор і друг Івана Сльоти Олександр Ходаківський і виконав музичну присвяту Івану Сльоті.

Ведуча заходу Лілія Чорноморець розповіла, що особисто не спілкувалася з митцем, однак вважає Івана Сльоту близькою людиною завдяки знайомству з його творчістю.

«…Доводилося тримати в руках його поетичні збірки, і вони прекрасні. Він писав дуже легко, дуже зрозуміло, і дуже гарні образи. Він настільки в собі поєднав вміння писати і музику, дійсно, дуже гарне поєднання. Я думаю, пісні, ним створені, будуть ще жити не одне покоління», - сказала біліотекар.

Удова Івана Сльоти Валентині Бартош щиро подякувала організаторам заходу, друзям, шанувальникам таланту митця, та молодим людям, які читають його вірші. Вона також презентувала сигнальний екземпляр збірки поезії Івана Сльоти «Вибране».

Як розповіла Житомир.info заступник директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей, ініціатор літературно-музичного портрету «А льон цвіте…» Лариса Мозгова, на сайті бібліотеки відтепер можна знайти всю інформацію про поета й композитора. Варто перейти за ланцюжком «Бібліотека > Житомирщина краєзнавча > Славетні імена нашого краю > Сльота Іван Михайлович».

«Ми презентували новий ресурс на сайті бібліотеки, де з різних джерел зібрані матеріали про життя і творчість Івана Михайловича Сльоти. Матеріали та знімки з сімейного архіву нам люб’язно передала Валентина Бартош. Можна навіть знайти автобіографію, надруковану на друкарській машинці особисто Іваном Сльотою. Дружина митця обіцяє надати нам повні тексти його віршів, аби їх можна було завнтажити на сайт», - розповіла Лариса Мозгова і додала, що в планах колективу бібліотеки – створити потужну сторінку про Івана Сльоту у Вікіпедії.

Нагадаємо, 4 грудня 2017 року в приміщенні Житомирської обласної філармонії до 80-річчя від дня народження Івана Сльоти відкрили музей історії ансамблю «Льонок»: 60-річну історію колективу виклали у 500 експонатах.

Як повідомляв Житомир.info, через два місяці після смерті в 2014 році художнього керівника і головного диригента Поліського державного ансамблю пісні і танцю «Льонок», Народного артиста України Івана Сльоти ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської філармонії присвоїли його ім’я. Улітку 2015 року в Житомирі відкрили меморіальну дошку Івану Сльоті, а в грудні цього ж року вийшла книга про Народного артиста «А льон цвіте. Спогади про Івана Сльоту». 19 лютого 2016 року вулицю Бородія перейменували на вулицю Івана Сльоти. 4 червня 2016 року в Житомирському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбувся перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте», а на вулиці Сльоти та урочисто відкрили анотаційну дошку. Напередодні дня народження Івана Сльоти, 2 грудня 2016 року, у Житомирі видали книгу про його творчість. 4 квітня 2017 року в селі Яснозір’я Черкаської області, де народився Іван Сльота, відкрили дошку його пам’яті. Влітку 2017 року Валентина Бартош розповіла, чому вже 2 роки не може встановити пам’ятник на його могилі.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Іван Сльота Льонок Валентина Бартош ювілей 
Матеріали по темі