Влада

За три роки державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури зросла у 30 разів, - Зубко

6 December 2017, 17:17

Сьогодні держава надає громадам максимальну допомогу, повноваження та ресурси, а також дієві інструменти для розвитку, у 2018 році державна підтримка сягне майже 18,5 млрд грн.

Про це під час ІІ Всеукраїнського форуму об’єднаних громад заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«За три роки державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури зросла у 30 разів, в 2014 році вона становила всього півмільярда. А у 2018 сягне 18,5 млрд грн. Це 6 млрд – ДФРР, 1,9 млрд – субвенція на ОТГ, 5 млрд – сільська медицина, 5 млрд – субвенція на соціально економічний розвиток, 250 млн – програма «Питна вода», 370 млн – на розбудову і будівництво футбольних полів», — наголосив Геннадій Зубко.

За словами віце-прем’єра, сьогодні вже є 665 громад, де перші вибори пройшли або відбудуться у грудні 2017 року. Враховуючи громади, які чекають на рішення ЦВК, на початок наступного року буде сформовано 688 ОТГ. І це наближає Україну до екватору реформи, адже кількість створених громад конвертується у нову якість життя людей: зручний адміністративний сервіс у ЦНАП, якісна освіта для дітей та зростання їхньої конкурентоздатності після навчання.

«Від початку децентралізації збільшуються фінансові можливості громад. Бюджетна децентралізація збільшила місцеві бюджети з 98,2 млрд у 2015-му до 170,7 млрд у 2017-му. Бюджети ОТГ – із 4,1 млрд до 7,5 млрд. гривень, відповідно», — підкреслив Зубко.

Урядовець окреслив завдання для громад, які повинні бути вирішені у 2018 році.

«Створення 200 опорних шкіл і 240 ЦНАПів, вирішення проблем з дошкільною освітою і створення нових місць у дитячих садочках (наразі черга у ДНЗ по країні – 60 тисяч), розбудова первинної ланки медицини у сільській місцевості і створення протягом 2 років — до 1,5 тисячі амбулаторій. Це та маршрутна карта, яка окреслена нами на наступний рік і я маю надію, що Мінрегіон спільно з громадами її успішно виконає!», — наголосив Геннадій Зубко.

Також в рамках ІІ Всеукраїнського форуму Віце-прем’єр-міністр презентував роботу першого в Україні мобільного ЦНАПу.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко мінрегіон реформи 
Матеріали по темі