Місто

Житомирський АТОшник за власні кошти будує музей історії футболу міста

12 January 2018, 16:28

Він показує футболки із автографами гравців, більшість з яких він отримав у подарунок на передових позиціях в зоні проведення АТО. Олексій Сорокопуд - житомирянин, який впродовж вже 30 років цікавиться футбольною історією Житомира. За цей час йому вдалось придбати, або ж обміняти, безліч рідкісних речей та футбольної атрибутики. Самих лише футбольних шарфів чоловік має більше семисот. Олексій розповідає: тривалий час думав - що ж робити з усіма експонатами, які накопичились. Так і з’явилась ідея створити музей футбольної історії, який одночасно стане штаб-квартирою вболівальників житомирського «Полісся».

«Тут буде великий зал, все буде присвячено житомирському футболу: статистика, плакати, програми, довідники, вирізки з інших міст, домашні матчі. Воно все буде ось тут розміщено, на стінах. Шарфики, м'ячики, футболки з АТО з підписами. Це буде свого роду музей. Це абсолютно некомерційний проект, він буде абсолютно безкоштовним. Будь-які діти, студенти, прості житомиряни або гості нашого міста можуть в будь-який момент безкоштовно приїхати, подивитися, щось порадити. І ми ці архівні, статистичні дані залишимо нашому місту, майбутньому поколінню», - розповідає Олексій.

Олексій Сорокопуд - кадровий військовослужбовець Збройних сил України. Чоловік розповідає: за більш ніж 20 років служби в армії довелось побувати в багатьох країнах у складі миротворчих місій ООН, і музей він будує за власні заощадження, поряд зі своїм власним будинком. У колекції буде зібрана як раритетна, так і новітня футбольна атрибутика. Олексій переконаний: оцінити експонати просто неможливо.

«Воно не продається. Це збирається, воно дарується безкоштовно і залишається людям, дітям, будь-якій людині. Це якийсь слід після себе. У цьому немає ніякого фінансового сенсу для мене. Я це все збирав не заради грошей, а заради свого захоплення, історії і того, щоб через 50 або 100 років кожна людина могла підійти, як я свого часу, в цей музей і відкрити, подивитися програму, почитати історію», - каже Олексій Сорокопуд.

Поряд із раритетними квитками на матчі та футбольними програмками, які друкувались в середині минулого століття, будуть розміщені і більш нові експонати. Однак, є в цьому футбольному музеї річ, до якої у власника особливе ставлення.

«У мене є один такий експонат, який дуже сильно дорогий. Це наш шарфик «Полісся». Є пару фотографій, він був зі мною кілька ротацій в АТО. Був під Маріуполем, у різних місцях. І він пройшов усе: він був і в окопі, і горів в машині, але машина згоріла, а хлопці його дістали, і щось літало, вибухало, але він завжди був «живий». Пройшов, як би, таке загартування. Він дорогий, і я ніколи, нікуди його не віддам. Він фартовий», - каже Олексій Сорокопуд.

Найближчим часом Олексій вкотре відправиться в зону проведення АТО, на чергову ротацію, однак обіцяє, що на час його відсутності справу продовжать однодумці та друзі.

«Скільки ми проживемо – одному Богу відомо. Але ми все одно любимо футбол, «Полісся», збірну України, Батьківщину нашу. Звичайно, сумно, що зараз війна. Доводиться періодично брати автомат і йти захищати Батьківщину. Але ми захищаємо Батьківщину з шарфиком житомирського «Полісся», - переконує Олексій Сорокопуд.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі представили нового тренера ФК «Полісся» та показали автобус, куплений за бюджетні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АТОшник музей футбол  
Матеріали по темі