Економіка

Експерт ФАО розповів, чому в Житомирській області сало коштує майже стільки ж, як м'ясо, і не дешевшає

18 January 2018, 14:04

У 2017 році сільськогосподарські підприємства Житомирської області втратили третину поголів’я свиней.

Про це 17 січня повідомила Асоціація «Свинарі України» із посиланням на Державну службу статистики України.

«Станом на початок 2018-го чисельність свиней в Україні склала 6,1 млн голів. Це на 8,2% менше на відповідну дату 2017-го (…). Щодо промислового поголів’я свиней, воно не скоротилося до нових історичних мінімумів, проте послабилося до 3,3 млн голів (-7,5%). Так, меншу кількість свиней, ніж роком раніше, «нарахували» у сільськогосподарських підприємствах двох третин областей. Зокрема, за рік третину індустріального поголів’я свиней втратили Житомирщина та Луганщина, Закарпатська область — майже 40%, на Харківщині — понад 50%», - інформує сайт Асоціації.

Найвідчутніше скоротилося поголів’я свиней у господарствах населення – мінус 9%, - йдеться в публікації. Найбільші втрати зафіксували у присадибному секторі Вінницької, Закарпатської, Одеської та Тернопільської областей — сукупно мінус 135 тисяч свиней. Упродовж 2017-го в цих областях зафіксували 37 випадків АЧС, - зазначають аналітики АСУ. Житомирської області в цьому переліку немає.

За даними статистичних звітів, за рік на Житомирщині господарства всіх категорій втратили 13,6% голів свиней: сільськогосподарські підприємства – 34%, а господарства населення – менше 2%:


Пояснення тому, чому в Житомирській області гарне сало коштує майже стільки ж, скільки м'ясо, і ціна не падає, Житомир.info надав національний консультант по комунікаціям з громадами Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Рєвнівцев.

За його словами, це пов’язано з тим, що сало виробляється тільки в приватних господарствах, бо великі господарства здають свиней на м’ясопереробні підприємства.

«Скорочення кількості свиней у приватному секторі спричинило ріст і утримання ціни на сало», - пояснив Олександр Рєвнівцев.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2017 року через спалахи АЧС експерти ФАО прогнозували втрати в секторі свинарства до 40% поголів'я. У Житомирській області під час заходів з ліквідації АЧС було знищено біля 530 голів свиней, що завдало збитків господарствам більш ніж на 1 мільйон гривень.

Програму «Тема дня» на Житомир.info про африканську чуму свиней, як діє «свинячий» карантин та чи загрожує АЧС людям, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: свині АЧС чума сало  
Матеріали по темі