Політика

У справі житомирського блогера Муравицького, за клопотанням адвокатів, змінять склад суддів

18 January 2018, 14:55

У Житомирі, 18 січня, на черговому судовому засіданні по справі блогера Василя Муравицького, якому інкримінують держзраду, адвокати клопочуть про відвід колегії суддів. Зрештою, пояснюють підстави для такої заяви.

«Суддя Покатілов Олексій Борисович, який входить до складу колегії суддів брав участь у даному кримінальному провадженні у якості слідчого судді під час досудового слідства розглядаючи скаргу сторони захисту. Відповідно до ч. 1 ст. 76 КПК України суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування не має права брати участі у цьому ж провадженні в суді першої, апеляційної і касаційної інстанціях. 29 грудня 2017 року головою держави було постановлено Указ президента України «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів». Відповідно, ліквідовано Корольовський районний суд м. Житомир. Передбачено утворення окружного суду м. Житомир», - зачитує клопотання адвокат Руслан Берещенко.

«Оскільки суд ліквідований і подальше призначення суддів залежить від політичної волі правлячого режиму та президента, то є сумніви у об’єктивності», - додає адвокат Андрій Гожий.

Клопотання захисників прокурор називає безпідставним та нічим іншим, як затягуванням процесу.

«Ініціювання президентом судової реформи, яке воно має відношення до розгляду даного кримінального провадження? Стосовно конкретного судді. Суддя тільки вирішував питання відводу, яким чином може бути неупередженість у даному випадку? До того ж, це питання не вирішилось, тому що захисник сам забрав заяву. Це просто зловживання стороною захисту лише для того, щоб затягнути процес, увести в оману громадськість. Це все маніпуляція суспільною свідомістю. Категорично заперечую, бо це зовсім безпідставно», - говорить прокурор Вадим Левченко.

Заслухавши думку обох сторін судді, порадившись, все ж частково задовільняють клопотання захисту.

«Заслухавши думку сторін суд вважає, що клопотання про відвід колегії суддів з підстав викладених у письмовому клопотанні сторони захисту - підстави відсутні. У зв’язку з тим, що початок роботи окружних судів та ліквідації місцевих судів визначено діючим законодавством України. Розглянувши клопотання щодо відводу судді Покатілова, колегія суддів вважає, що клопотання підлягає до задоволення. Оскільки суддя Покатілов приймав участь у розгляді клопотання щодо відводу слідчого судді в даному кримінальному провадженні. Матеріали кримінального провадження за матеріалами обвинуваченого Муравицького Василя Олександровича у вчиненні правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 161, ч.1 ст. 258 ККУ направити на повторний автоматизований розподіл справ між суддями Корольовського районного суду міста Житомира. Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає», - зазначила суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Разом із тим суддя зазначила, що про дату та час проведення наступного судового засідання згодом можна буде дізнатися на офіційному сайті суду.

Нагадаємо, 20 грудня 2017 року під час засідання було заявлено, що адвокати обвинуваченого звернулись до Верховного Суду України з клопотанням, щоб справу їхнього підзахисного передали до іншого суду, іншої області.

Як повідомляв Житомир.info, 24 листопада не вистачило конвоїрів, щоб доставити обвинуваченого у держзраді блогера до суду. А 3 листопада житомирський суд переніс розгляд справи підозрюваного у держзраді Муравицького через відсутність двох адвокатів. А на підготовчому засіданні у Корольовському районному суді Житомира 2 листопада адвокати житомирського блогера просили суддів змінити запобіжний захід – затримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Втім, у задоволенні клопотання захисту судді відмовили, натомість задовольнили клопотання прокурора та продовжили Василю Муравицькому термін тримання під вартою до 60 діб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький суд держзрада  
Матеріали по темі