Суспільство

​Житомирські іхтіологи просять рибалок повідомляти про зимову задуху риб, щоб нею не скористалися браконьєри

24 January 2018, 11:25

При нестачі кисню в річках риба йде в протоки — на свіжу, більш багату на кисень воду. Цим часто користуються браконьєри, - повідомив 24 січня відділ іхтіології та регулювання рибальства Житомирського рибоохоронного патруля.

«Вони заздалегідь перегороджують річки плотами з лози або ставлять ятері. Тому в такий період важливим є посилення охорони водних об’єктів області», - інформує відділ і звертається до громадян з проханням повідомляти про виявлені випадки зимової задухи риб.

Відділ іхтіології нагадує, що наприкінці січня-початку лютого на водоймах, як правило, складається несприятливий кисневий режим, який може призвести до загибелі великої кількості риби.

«З одного боку все ще триває процес розкладу водної рослинності, який супроводжується інтенсивним поглинанням кисню; з другого – крига перешкоджає його потраплянню у воду з повітря. Задусі риби сприяють також і промислово-побутові та сільськогосподарські стоки. Головною проблемою в зимовий період є те, що риба, котра загинула, залишається непомітною, допоки не скресне крига. Рибні рештки поступово опускаються на дно, повільно розкладаються, що, у свою чергу, сприяє зниженню вмісту розчиненого кисню у воді та появі таких отруйних газів, як сірководень, метан та інших», - йдеться в публікації.

Першими ознаками знижен­ня вмісту розчиненого у воді кис­ню є поява в лунках великої кількості водних комах (жуків-пла­вунів), майже одно­часно спо­сте­рігається підхід ма­льків риб, піз­ніше з’явля­ється специ­фічний запах води. Міні­мально до­пустима нор­ма розчиненого у воді кисню для рибогосподарських водних об’єктів стано­вить 4,0 мг/дм3, - нагадують іхтіологи.

Одним з основних методів боротьби з зимовою задухою є прорубування ополонок та встановлення в них пучків очерету чи інших рослин, багатих на повітряні порожнини. Не менш ефективним способом являється перекачування води з однієї ополонки в іншу насосами, двигунами човнів, аераторами, компресорами та ін.

Телефони «гарячої лінії» Житомирського рибоохоронного патруля - (0412) 24-57-81 та (067) 414 60 74.

Як повідомляв Житомир.info, за тиждень Житомирський рибоохоронний патруль оштрафував майже 50 рибалок, у яких було більше п’яти «щуковок».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: патруль рибоохорона задуха риба  
Матеріали по темі