Місто

Житловий фонд Житомира продовжує старіти, 15% будинків – ветхі та аварійні

6 February 2018, 17:37

Житловий фонд міста налічує більше 1500 багатоповерхових будинків, переважна більшість житлових будинків побудована до середини 80-х років минулого сторіччя.

Про це йдеться у звіт щодо виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста Житомира за 2017 рік, який оприлюднений на сайті міської ради.

«Зберігається тенденція старіння житлового фонду, загальний знос якогостановить 49%, погіршення стану ліфтового господарства, інженерних мереж та покрівель. Із загальної кількості житлових будинків 15% визнано ветхими та аварійними (167 будинків ветхі, 25 – аварійні)», - зазначається у розділі щодо житлового господарства.

Із загальної кількості 1185 будинків обслуговуються 9 комунальними підприємствами та 4 приватними компаніями, 80 будинків – перебувають на балансі житлово-будівельних кооперативів, 30 – відомчого житлового фонду, 260 – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Відповідно до іллюстарції у звіті, в Житомирі створено 254 ОСББ, з яких 143 – у 2016 році, 40 – в 2017 році.


«Проведено різні види капітального ремонту в 53 будинках ОСББ на загальну суму 27,7 млн. грн. (ремонт покрівлі в 29 будинках, інженерних мереж в 22 будинках, електромереж в 2 будинках). З метою стимулювання впровадження енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках міста реалізовувалась програма відшкодування відсотків або частини тіла кредиту для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Програмою скористалися 21 ОСББ, які оформили кредити в установах банку на загальну суму 3,8 млн грн та отримали з міського бюджету відшкодування на суму 1,7 млн грн», - йдеться у звіті про виконання Програми.

Капітально відремонтовано 12 житлових будинків житлового фонду, з яких в 5 будинках проведено комплексний капітальний ремонт з підсиленням конструктивних елементів, ремонт покрівель, інженерних мереж.

Проведено капітальний ремонт 107 ліфтів в будинках комунальної власності та 16 ліфтів в будинках ОСББ. Проведено експертне обстеження технічного стану 281 ліфта в будинках комунальної власності та 11 ліфтів в будинках ОСББ. Придбано та замінено 9 ліфтів в 4 житлових будинках комунальної власності, що не працювали довготривалий час.

Капітально відремонтовано асфальтобетонне покриття 47 прибудинкових територій та проїзних доріг будинків житлового фонду та 6 прибудинкових територій будинків ОСББ на загальну суму 9,0 млн. грн. Поточним ремонтом відремонтовано 120 прибудинкових територій житлових будинків.

В дворах багатоповерхових житлових будинків встановлено 10 дитячих ігрових майданчиків.

Нижче – скрін розділу «Житлове господарство» зі звіту про виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку за 2016 рік


Як повідомляв Житомир.info, двоповерховий будинок на вулиці Троянівській у Житомирі дав тріщину в листопаді 2017 року, через це 8 родин були змушені залишити свої оселі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло ремонт ОСББ програма міська рада  
Матеріали по темі