Україна

Як поводяться з відходами в Україні

9 February 2018, 15:05

Лише 3,1% сміття в Україні переробляють, 2,7% - спалюють, а решту захоронюють. Про це йдеться в інфографіці, підготовленій на основі даних Мінрегіону України за 2015 рік. Відповідно до інформації Євростатуу країнах ЄС суттєво відрізняється. Там майже половину сміття переробляють, чверть – спалюють, і захоронюють 25,3%. Взірцевим є досвід Швеції, де захоронюють менше 1% сміття.

Щоб зменшити забруднення, споживачам рекомендують дотримуватися 5 простих правил:

  • Відмовитися від одноразових пластикових пакетів
  • Носити з собою багаторазову екоторбу, яка позбавить від потреби купувати пакети та допоможе заощадити
  • Віддавати перевагу товарам без зайвої упаковки – не купувати сміття
  • Не купувати продукцію одноразового використання, а віддавати перевагу багаторазовим речам
  • Купувати місцеві продукти, щоб підтримати підприємців та зменшити забруднення планети

Цифри:

У 2016 році в Україні переробили 5,8% зібраного сміття. В середньому в Україні протягом року утворюється 250-300 кг відходів на 1 людину, і ця цифра зростає.Щороку в Україні утворюється понад 27 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа», що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями «Інтерньюз-Україна» та «Товариство Лева». Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми «Підтримка демократії», що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі