Місто

У Житомирі тривають суди за стратегічну для міста греблю, яку продали приватній компанії

27 February 2018, 15:09

19 лютого 2018 року у Державному реєстрі судових рішень були опубліковані одразу три ухвали Господарського суду Житомирської області, які стосуються справи про визнання банкрутом Житомирської паперової фабрики.

Однією з ухвал суд знову переніс розгляд заяви першого заступника керівника Житомирської місцевої прокуратури в інтересах держави до підприємства Укоопспілки «Житомирська паперова фабрика», а також компаній «Інстрім» та «Новелл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу та витребування майна.

Йдеться про повернення у власність міста стратегічно важливої греблі на річці Тетерів, яку при реалізації майна збанкрутілої Житомирської паперової фабрики продали приватній компанії.

13 вересня 2009 року Господарський суд Житомирської області визнав підприємство Укоопспілки «Житомирська паперова фабрика» банкрутом, її майно підлягало продажу. На підставі цієї ухвали 22 серпня 2016 року був проведений аукціон з продажу водозливної греблі. Переможцем з пропозицією 301 тисяч 400 гривень стало ПП «Інстрім», з яким 31 серпня 2016 року уклали договір купівлі-продажу цього майна.


Скріншот оголошення про проведення аукціону

Менш ніж через два місяці, 26 жовтня 2016 року, новий власник греблі продав цю гідроспоруду МП «Альтра-Метерс», а ще через місяць, 24 та 25 листопада, останнє по частинам продало цю споруду ТОВ «Новелл», яке і є зараз її власником.


Скріншот витягу с Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Низка перепродажів майна інколи відіграє важливу роль у судах за право власності. Про такий випадок Житомир.info писав у розслідуванні про власників малих ГЕС у Житомирській області: Чуднівську гідроелектростанцію, яку перепродали, суд не зміг витребувати з володіння кінцевого власника, оскільки він вже вважався «добросовісним набувачем» майна.

У випадку греблі Житомирської паперової фабрики, після перепродажів майно опинилося у пов’язаної компанії. ПП «Інстрім» продало греблю МП «Альтра-Метерс». Ці компанії прописані неподалік, приблизно в 10 хвилинах їзди автомобілем: «Інстрім» - на вулиці Ветеранів у Луцьку, «Альтра-Метерс» - на вулиці Ветеранів у с. Липини Луцького району. «Альтра-Метерс» перепродали греблю ТОВ «Новелл». Серед засновників цієї компанії є Наталія Авдєєнко та поляк Ярослав Новацкі – це керівник та колишній засновник «Інстріму», яка придбала греблю з аукціону.


30 березня 2017 року до ЄДРДР було внесено матеріали провадження за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою). За матеріалами слідства, збанкрутіла паперова фабрика не є правонаступником Житомирської паперової фабрики ім. 50 років Великої Жовтневої соціалістичної революції Укоопспілки СРСР, яка була замовником будівництва, відповідно, гребля не могла бути продана, оскільки не належала ліквідованому підприємству.


Викопіювання з акту приймання споруди гідровузла

Греблю взяли на облік як безхазяйну 20 липня 2015 року, про що було подане оголошення у газету «Місто». Відповідно до статті 335 Цивільного Кодексу України, «після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона може бути передана за рішенням суду у комунальну власність».

25 серпня 2016 року, через три дні після того, як відбувся аукціон з продажу, суд розглянув заяву Житомирської міської ради про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади міста. Рішенням від 13 жовтня 2016 року Корольовський районний суд м. Житомира передав це майно, яке було визнано безхазяйним, у власність територіальної громади міста. Однак, на той момент гребля вже була продана: договір купівлі-продажу був підписаний ще 31 серпня.

Нові власники, ТОВ «Новелл», виграли у Житомирської міської ради апеляцію, а 18 серпня 2017 року Вищий спеціалізований суд відмовив міськраді у відкритті касаційного провадження. Таким чином, право власності лишилося за приватною компанією.


Гребля на р. Тетерів

Досудове розслідування кримінального провадження про незаконний продаж греблі триває. В рамках провадження ухвалою Богунського районного суду м.Житомира від 21 липня 2017 року на греблю накладений арешт, 4 вересня 2017 року Богунський районний суд надав слідчим тимчасовий доступ до матеріалів реєстраційної справи підприємства Укоопспілки «Житомирська паперова фабрика».

Наступний розгляд справи про банкрутство паперової фабрики призначений на 1 березня. У матеріалах цієї справи міститься заява першого заступника керівника Житомирської місцевої прокуратури про визнання недійсними результатів аукціону та права власності приватної компанії на греблю.

Як повідомляв Житомир.info, гребля, за яку судиться влада Житомира, забезпечує водою котельню на вул.Жуйко,12.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гребля суд паперова фабрика  
Матеріали по темі