ДОПОМОГА

Сім тем, які не варто порушувати під час співбесіди при прийомі на роботу

22 March 2018, 14:18

Перше враження – найстійкіше. Ця, здавалося б, прописна істина особливо актуальна для співбесіди. Однією невдалою фразою, заяложеним жартом або недоречно порушеною темою можна зіпсувати враження про себе, і нехай ви тричі хороший фахівець, HR надасть перевагу іншому пошукачу. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна розказують про 7 тем-табу, які не рекомендується порушувати під час співбесіди.

1. Особисті проблеми. Одним з перших на співбесіді можна почути запитання: «Чому ви хочете працювати у нашій компанії». Відповідь: «Тому що у мене діти-школярі й на утриманні літні батьки, а тому дуже потрібні гроші» – трохи не те, що розраховує почути інтерв'юер. Не намагайтеся розжалобити потенційного роботодавця. Адже керівництво компанії зацікавлене у досягненні поставлених цілей.

2. Рівень зарплати. З тієї ж причини не варто з порога запитувати: а скільки я буду отримувати? Якщо вам вдасться зацікавити рекрутера, він неодмінно назве цікаву для вас суму або запитає про ваші зарплатні очікування, але, скоріш за все, уже ближче до кінця співбесіди.

3. Індивідуальні умови роботи. Не намагайтеся на старті виторгувати собі преференції. Навіть якщо ви – унікальний фахівець, спочатку будьте готові працювати «як всі», а вже після того, як ви добре себе зарекомендуєте, можна буде звернутися до роботодавця з питанням, наприклад, щодо можливості віддалено працювати щоп'ятниці або щопонеділка приходити пізніше.

4. Неприйнятні для вас фактори у роботі, особливо в різкій формі. Якщо рекрутер попросить вас розповісти про це, не варто емоційно говорити про нібито непотрібні щоденні наради або затримки. Замість цього можна сказати так: «Я не люблю залишатися після роботи, тому використовую інструменти тайм-менеджменту, що дозволяють мені ефективно виконувати поставлені завдання. Якщо ж мова заходить про форс-мажори, то я готовий жертвувати особистими планами».

5. Стосунки з колишніми колегами і начальством. У жодному разі не обговорюйте з потенційним роботодавцем екс-колег, і тим більше у негативному ключі. По-перше, це просто неетично. По-друге, якщо ви так легко роздаєте епітети колишнім співробітникам, так само можете вчинити після звільнення і з нинішніми. По-третє, керівники та HR-и можуть бути знайомі. Якщо вас запитають про причину звільнення з попереднього місця, можна відповісти нейтрально – «перестали влаштовувати умови роботи».

6. Пропозиції інших роботодавців. HR, безумовно, цінує те, що такий затребуваний фахівець, як ви, зацікавився саме його вакансією. Але акцентувати увагу на тому, як вас «розривають на частини інші рекрутери», все ж не варто. Тим більше неетично торгуватися, набиваючи собі ціну й озвучуючи фінансові та інші пропозиції від конкурентів. Адже може бути й так, що потенційний роботодавець робить ставку не на багаторічний досвід і високі професійні якості пошукача, а на лояльність і непідробний інтерес до компанії.

7. Особисті цілі. Припустимо, ви прийшли у цю компанію, щоб заробити собі на великий будинок або задовольнити власні амбіції, обійнявши високий пост, або довести другій половині, що впораєтеся без фінансової підтримки. Все це хороші цілі, але роботодавцю озвучувати їх не обов'язково.

«І пам'ятайте про те, що свого часу сказала Коко Шанель, у вас не буде другого шансу, аби справити перше враження», - наголошують спеціалісти кадрового порталу.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році послугами центрів зайнятості користувались понад 75,2 тисячі жителів Житомирської області, з них 18,9 тис. осіб у день звернення отримали направлення на роботу й були працевлаштовані.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: робота роботавець працевлаштування  
Матеріали по темі