Суспільство

​Краєзнавець з Новограда-Волинського зібрав близько 15 тисяч значків і мріє стати власником найбільшої колекції

23 March 2018, 15:12

Майбутній фалерист, а нині – житель міста Новоград-Волинський Житомирської області народився в Криму, де прожив до 6 років. Потім батьки переїхали до Житомира.

Саме там, ще в школі, він і почав збирати свою першу колекцію значків, - розповів 23 березня сайт Novograd.City.

«Щоправда, у Віктора вона пробула недовго, батько подарував її своєму другові. Після цього з колекціонуванням на певний час було покінчено. Студентські роки минули в Житомирській філії Київського політехнічного інституту, навчався на інженера-механіка. 11 листопада 1980 року в найкращого друга він побачив колекцію значків. І саме відтоді він і розпочав збирати свою велику колекцію», - інформує інтернет-видання.

Власні значки уже три роки Віктор Станіславович не перераховує, але впевнений, що близько 15 тисяч вже назбиралося. На досягнутому він зупинятися не збирається, бо мріє стати власником найбільшої колекції, а для цього йому потрібно мінімум 50000 значків. Знайомі знають про захоплення друга, тому намагаються подарувати цінні та унікальні екземпляри. Віктор Станіславович зізнається, що колекція у нього різнопланова.

– Найулюбленіші значки – з міст, які я відвідав, значки Житомирщини, ну і, звісно, кримські. Багато хто заздрить моїй колекції житомирських значків, адже вона в мене немаленька, – каже пан Віктор.

Чоловік мріє, що колись у Новограді відкриється єдиний музей, якому дуже знадобиться його колекція:

– Це було б просто чудово, адже є люди, яким цікаво на це дивитися. Я зрозумів це, коли одного року виставляв свої значки на "Лесиних джерелах".

Є багато унікальних значків, наприклад, із закордону (подарували значок Єрусалимського університету) або 50 років випуску Миропільської середньої школи № 1. Є серія значків "Кожен день – свято", це колишні святкові значки: новорічні, на 8 Березня, 1 Травня тощо.

У своїх колекціях Віктор Ваховський має також рідкісні пивні етикетки Новоград-Волинського пивзаводу, мініатюрні книги різних видавництв, наприклад, чотиритомник Леоніда Брежнєва "Ленінським курсом", мініатюрні атласи. Це досить старі видання і, за словами колекціонера, саме це й приваблює, адже нова книга не так гріє душу, як стара.

Збираючи колекцію календарів, Віктор Ваховський з’ясував, що в 30-х роках була проведена реформа, яка змінила звичну для нас назву днів тижня. Понеділок був "1-й день недели", вівторок – "2 день недели" і так далі. На жаль, скільки часу протрималась ця календарна реформа, він не зміг дізнатися. Також у колекціонера є цікаві монети, коробки з-під сірників, старовинні листівки і новорічні іграшки.

З 1986 року Віктор Ваховський працює в Новоград-Волинському промислово-економічному технікумі. 6 років був завучем з навчальної частини. Навчає студентів технічним дисциплінам. Окрім колекціонування, він відомий у Новограді-Волинському краєзнавець. Уже 25 років їздить майже по всій країні працювати в архівах, часто проводить екскурсії по місту.

«Спочатку хотів дізнатися більше про свою рідню, потім про місто і так вже захопила мене ця справа. Я дуже вдячний, що мене терплять колеги і моя дружина, адже я дуже багато часу проводжу в архівах. Краєзнавство – вже не просто хобі, а велика праця», – зізнається чоловік.

Як повідомляв Житомир.info, викладачка Житомирського агротехнічного коледжу економічної теорії Олена Тржецяк колекціонує підстаканники: за 8 років зібрала майже сотню.

Житомир.info

Фото - Novograd.City:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колекція колекціонер значок  
Матеріали по темі