Місто

На обговорення проектів містобудівної документації на території Житомира прийшов єдиний представник громади

2 April 2018, 17:50

У Житомирському департаменті містобудування та земельних відносин відбулися громадські обговорення проектів містобудівної документації на території міста. Тільки от на громадські обговорення прийшов всього один представник однієї з громадських організацій, всі ж інші – розробники проекту та працівники департаменту. Втім, слухання таки відбулися. Що послугувало підставою для вироблення детального плану, які вулиці та квартали потрапили в його основу та як зміниться схема зонування міста у разі його прийняття, у коментарі Житомир.info розповів директор департаменту містобудування та земельних відносин Ігор Блажиєвський.


«Квартал між вулицями Грушевського, Східної та Транспортної - майно перебуває у приватній власності. Частина земельних ділянок у приватній власності, частина в оренді. Вони, по суті, і були замовниками даного детального плану. Тут 34 сотки перебуває у власності людей, які викупили приміщення колишнього заводу продтоварів, і вони тут хочуть розмістити ресторанний комплекс. Другі замовники по вулиці Східній, вони також мають тут в оренді дві земельні ділянки. Викуплений колишній цех заводу продтоварів і, наскільки мені відомо, вони хочуть тут розмістити автозаправну станцію. Також третій момент: люди до нас звертались з кварталу між проспектом Незалежності, вул. Болгарською та вул. Східною. По плану зонування, я не знаю, чи помилково, чи яким чином так трапилось, що вона вся вона опинилася у виробничій зоні. Це значить, що будівництва індивідуально житлового тут не може бути. Деякі люди до нас звертались з проханням отримати будівельний паспорт для прибудови до власного житлового будинку, і ми мусили писати відмову, так як план зонування тут передбачає виробничу зону», - розповідає директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський.

Завдяки цьому детальному плану, пояснює Ігор Блажиєвський, питання можна буде врегулювати і допомогти жителям вищевказаних вулиць. Що ж до другого питання в порядку денному: розміщення по вул. Саєнка, 152-а центру дозвілля з кафе, то тут, каже директор департаменту, справа полягає в іншому.

«Стосовно «Петрограду», то у них земельна ділянка складається з трьох і перебуває у приватній власності з цільовим призначенням «будівництво індивідуальних житлових будинків», а по факту ми маємо комерційний об’єкт. Виходить, що частина бізнесу платить за землю, а частина не має документів і не бере земельну ділянку в оренду. Відповідно бюджет недоотримує кошти. Даний детальний план буде давати змогу - це підстава замовити проект землеустрою щодо зміни цільового призначення і платити податок у рази більший, аніж він зараз платить. Розмір податку на землю, яка зараз перебуває у приватній власності, становить 1% від нормативно-грошової оцінки. Який він саме буде, мені сказати важко, тому що нормативно-грошову оцінку беруть в Держкомземі», - пояснює Ігор Блажиєвський.

За словами директора департаменту містобудування та земельних відносин, проект детального плану планують представити вже на черговій сесії міської ради. А поки його іще вивчає депутатська комісія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ігор Блажиєвський проект слухання містобудівна документація  
Матеріали по темі