Суспільство

Житомирянам на замітку: 7 квітня – Благовіщення, Велика Субота і Всесвітній день здоров’я

7 April 2018, 14:11

7 квітня православні всього світу відзначають свято Благовіщення пресвятої Богородиці, а в 2018 році вперше за 27 років цей день збігся з Великою Суботою, яка передує Великодню.

Про це нагадує сайт Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира.

Благовіщення входить до 12-ки основних свят православної церкви і вважається одним з найбільш знакових, оскільки саме в цей день стало відомо про непорочне зачаття Христа. Саме в цей день з Дівою Марією поговорив архангел Гавриїл, який розповів їй про те, що через 9 місяців вона народить Сина Божого.

Саме сьогодні, в останню суботу проти Великодня, в Єрусалимський храм Гробу Господнього щорічно сходить Благодатний вогонь. Вважається, що він з'являється сам по собі чудесним чином, і в перші хвилини не обпалює. Це видно навіть на щорічних богослужіннях - віруючі буквально "омивають" свої обличчя полум'ям, яке анітрохи їм не шкодить.

В цей день, як і в усі великі релігійні свята, бажано сходити до церкви і замовити молитву за їх здоров'я своїх рідних і близьких. У цей день категорично не можна працювати. У народі кажуть: «У цей день дівка косу не пасе, птах гнізда не в'є».

За повідомленням сайту Держустанови «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Фахівці ВООЗ так визначають значення поняття «здоров’я»: це нормальний стан людського організму і психіки, що характеризується повним психофізичним і соціальним благополуччям людини. На думку експертів, здоров’я – це не тільки відсутність різного роду захворювань, але й відсутність будь-якого дискомфорту, будь-якого відчуття незадоволеності життям.

У довгостроковій перспективі здоров’я людини залежить від багатьох чинників, і ось ті з них, які залежать від нашої волі:

  • харчування
  • вода
  • рухова активність
  • загартовування
  • шкідливі звички
  • повноцінний відпочинок та сон
  • психічна врівноваженість.

Як повідомляв Житомир.info, 8 квітня православні сього світу відзначають одне з найбільших релігійних свят – Великдень, або Пасху, Світле воскресіння Ісуса Христа. У Житомирі вже тиждень триває Великодній ярмарок, у храмах відбуваються богослужіння, після Всенічної служби вірян розвозитиме комунальний транспорт. У ніч проти Великодня біля обох соборів у центрі міста обмежать рух транспорту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: свято Благовіщення День здоров'я  
Матеріали по темі