Здоров'я

Уповноважений президента з прав дитини відвідав у житомирському перинатальному центрі дівчинку, яка народилася з рідкісною патологією

14 April 2018, 14:17

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба 13 квітня відвідав двомісячну дівчинку, яка народилася з рідкісною патологією та потребує лікування за кордоном.

Про це Микола Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні відвідав Єву Л. у Житомирському обласному перинатальному центрі. Вона народилася 2 місяці тому з надзвичайно рідкісною генетичною патологією - синдромом «сливового живота». Цю паталогію ще називають синдром Ігла-Барета. У народжених з таким синдромом дітей відсутні м’язи передньої черевної стінки, наявні певні проблеми з сечовивідними шляхами, крипторхізм, може розвиватися ниркова недостатність. В світі зафіксовано і описано тільки 400 таких випадків! Мама відмовилася від Єви відразу після її народження. 19-річна дівчина живе у віддаленій сільській місцевості разом зі своєю матір’ю. Але, оскільки дівчина має особливості ментального розвитку та групу по інвалідності, забезпесити догляд, якого потребує Єва, вона не здатна. Не виявила бажання турбуватися про онуку і бабуся дівчинки. Так Єва отримала статус дитини-сироти, і залишилася у пологовому будинку», - пише Уповноважений президента з прав дитини.

Близько 1 місяця дівчинка перебувала у відділенні інтенсивної терапії під пильним наглядом лікарів. Після стабілізації стану здоров’я дівчинки, її перевели у відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених.

«На жаль, після розгляду українськими фахівцями історії хвороби Єви стало зрозуміло, що допомогти дитині в Україні неможливо. Адже для цього потрібні відповідні технології та засоби пластичної хірургії, чисельні операції й тривала реабілітація. Тож для Єви почали шукати відповідні клініки та фахівців закордоном. Але найголовніше, Єві потрібні нові батьки - люблячі і турботливі люди, які серйозно і затято будуть опікуватися дівчинкою. Знайти таких людей в Україні досить не просто. Нажаль бути всиновленою закордон позачергово Єва не може. Адже діагноз дівчинки рідкісний, його немає в переліку захворювань, які дають право на усиновлення хворих дітей за кордон без дотримання строків перебування на обліку. Цей перелік визначено Наказом № 973 Міністерства охорони здоров’я України від 27.12.2011», - зазначає Микола Кулеба.

Наразі стан здоров’я дитини має середню тяжкість, а Міністерство охорони здоров’я обіцяє в короткий термін вирішити питання з внесенням в перелік хвороби, яку має дівчинка.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина лікування перинатальний центр Кулеба  
Матеріали по темі