Суспільство

На Житомирщині у рамках акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках» планують висадити понад 4 тис. га лісу

16 April 2018, 15:03

«Майбутнє лісу – в твоїх руках», - саме під таким гаслом у рамках всеукраїнської акції на Житомирщині триває посадка лісових насаджень. Таким чином лісівники відновлюють ділянки лісу, на яких проводили санітарну рубку сосен вражених верхівковим короїдом.

«Верхівковий короїд використовує для свого живлення ті залишки живиці, які були і прокрашує деревину в синюватий, сірий колір. Тобто, ось цей стовбур, з нього можна було зробити бруси і можна було зробити кілька дошок. Зараз - це вже дров’яна деревина і ціна у десять разів менша ніж звичайної ділової деревини», - розповідає старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Орлов.


Зокрема ось на цьому гектарі землі, що знаходиться на території Станишівського лісництва, лісівники разом із громадськістю планують висадити 1500 дубів та 2500 сосен. Однак спершу усі проходять інструктаж.

«Знаряддя заглиблюється в грунт, робиться лунка, саджаємо сіянець, опускаємо його глибше для того, щоб коренева система вирівнялася, лунку засипаємо і притоптуємо з двох сторін зберігаючи вертикальність саджанця», - інструктує директор ДП «Житомирське ЛГ» Руслан Карчевський.

Зрештою усі беруться до роботи. Пліч-о-пліч з лісівниками стають і представники обласної влади, і громадськість. За словами фахівців, вже за 10 років цю місцину буде не впізнати.

«Це лісові культури молодшого віку, через 7-10 років вони зімкнуться і будуть переведені у вкриту лісом площу і вони будуть рости, рости й рости. І вже у 40 років буде пристойний ліс», - розмірковує старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Орлов.

Юні ж помічники діляться: долучилися до акції позаяк розуміють наскільки ліс важливий для життя і тому до нього потрібно ставитись з повагою, захищати та відновлювати.

«Ліс - це легені планети, тому якщо не буде лісу - не буде чим дихати», - говорить Євгеній Кондренко.

«Щоб було чисте повітря, були ліси, бо люди їх рубають і роблять з них папір, а ліси мало хто садить», - каже Стас.

За попередніми підрахунками обласного управління лісового та мисливського господарства до кінця квітня на Житомирщині відновлять понад 4 тисячі гектарів лісу.

«На Житомирщині навесні цього року ми плануємо висадити понад 4 тис. га. Лісівники Житомирщини відновлюють ліси рівно на тих ділянках, які були зрубані у попередньому році були зрубані. Головне нам усім разом зберегти наше природне надбання і лишити наших нащадків з лісом», - зазначає начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі