Суспільство

У Бердичеві з 19 квітня заборонили торгувати домашньою свининою

19 April 2018, 12:02

Спалах африканської чуми, від якої загинуло десять голів свиней, виявили на території підсобного господарства Бердичівської виправної колонії №70. Відібрані зразки на біопроби лише підтвердили позитивний результат експертних висновків.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Вік».


Спеціалісти управління Дердпродспоживслужби відразу взялись проводити відповідні заходи із ліквідації і нерозповсюдження захворювання. Згідно інструкції, це – утилізація поголів’я на території вогнища, дезинфекція тощо. Визначили так звану 3-хкілометрову зону захисту, в межах якої заборонено продаж м’яса непромислового походження. Ще 5 км. – зона спостереження. Це не тільки місто, частково – район.

Зі слів фахівців, африканська чума не розповсюджується на людей, хворіють усі види свиней, але вірус можуть переносити як різні види тварин, так і людина, скажімо, на взутті чи одязі. Засобів захисту і профілактики хвороби немає. Половина усіх заходів мають бути проведені негайно, у перший же день. Обговорили кожен пункт заходів на відповідній терміново скликаній надзвичайній протиепізоотичній комісії. Мешканців міста Бердичева просять розуміння ситуації і дотримання конкретних правил щодо утримання тварин.

У загрозливій зоні фахівцями передбачено знищення поголів’я свиней. Яким чином все буде проводитись – розповідає начальник Бердичівського управління Держпродспоживслужби Валерій Биков.

Торгувати свининою із 19 квітня у Бердичеві категорично заборонено: як у м’ясних павільйонах, так і на стихійних ринках та невстановлених місцях торгівлі. За словами спеціалістів, м'ясо має бути промислового виробництва.

Мешканці міста мають бути готовими до того, що із прилавків м’ясного павільйону щезне свинина, натомість її можна буде придбати «в офіційних торгівельних точках».

Карантинні заходи триватимуть 40 днів. Якщо не вжити їх – захворювання може вийти за межі підприємства і навіть міста.

Як повідомляв Житомир.info, у підсобному господарстві Бердичівської виправної колонії № 70 в Житомирській області троє свиней загнули від африканської чуми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АЧС Бердичів свині  
Матеріали по темі