Суспільство

У Житомирській області рятувальники перевірили близько 200 закладів та направили до суду 4 позови про заборону експлуатації

23 April 2018, 14:36

За дорученням Кабміну в Україні тривають масштабні позапланові перевірки стану пожежної безпеки у закладах з масовим скупченням людей.

За даними ДСНС України, в Житомирській області вже перевірили близько 200 об’єктів, з-поміж яких торговельно-розважальні центри, заклади освіти та лікарні. Загалом впродовж трьох місяців підрозділи ДСНС Житомирської області мають перевірити 1420 таких закладів.


Про це на брифінгу 23 квітня разом зі своїми заступниками розповів начальник управління Ігор Нікітчук.

«До цих перевірок будемо підходити безкомпромісно. То питання безпеки наших людей, наших дітей. У той же час ми розуміємо, що десь не вистачає фінансів, особливо дитячі садки, школи - це некомерційні заклади. Ми підказуємо, розповідаємо, інструктуємо і робимо так, щоб було добре усім, хто там перебуває», - розповідає начальник управління ДСНС України в Житомирській області Ігор Нікітчук.

«Чи готовий персонал, чи утримуються всі засоби у справному стані, чи не захаращені запасні виходи і т. ін. Таких навчань проведено декілька в Житомирі: «Метро», «Глобал», у Бердичеві торговий центр. Ви знаєте, що кілька тижнів тому там було загоряння. В подальшому ми плануємо проводити такі навчання і у ТЦ «Дитячий світ», і в «Дасторі», і у ТЦ на Житньому ринку. Тобто, такі складні об’єкти, де дійсно потрібно практично відпрацювати як готовність персоналу, який опікується питанням пожежної безпеки, так і наших підрозділів», - додає заступник начальника управління ДСНС України в Житомирській області Олег Держанівський.

У разі виявлення незначних порушень, кажуть в управлінні, недоліки усувають на місці, просто під час перевірки. Однак є й такі суб’єкти господарювання, які не реагують на зауваження рятівників. Тоді останні звертаються до адмінсуду.

«На превеликий жаль, у нас вже є випадки суттєвого невиконання вимог пожежної безпеки. Тому нами було подано матеріали до адміністративного суду. На сьогоднішній день це 4 такі матеріали: 3 торговельні центри і 1 школа. Наприклад, у нас є проблематика четвертого поверху торгівельного центру. Там розміщена дитяча розважальна зона, зона фаст-фудів, і в нас один основний евакуаційний вихід - це по ескалатору, який у випадку пожежі зупиняється. Починаючи з третього поверху він по периметру закривається протипожежними шторами. Тобто, ескалатор виключається як шлях евакуації. Згідно державних будівельних норм, згідно норм з питань пожежної безпеки евакуація по ескалатору заборонена. Тому там є проблематика. Ми направили матеріали до адміністративного суду щодо пропозиції призупинення експлуатації 4 поверху, допоки його не приведуть у відповідність. Також на шляхах евакуації розташовані лотки з мобільними телефонами, в сходовій клітині - лотки з продажу газет, журналів, що перешкоджають шляхам евакуації. Ми суд попросимо демонтувати такі лотки. А вже під час судового засідання ми вже будемо доводити, до чого можуть призвести такі порушення», - наводить приклад заступник начальника управління ДСНС України в Житомирській області Олег Шахрай.

Повний перелік об’єктів, які перевірили працівники ДСНС в Житомирській області, можна побачити на офіційному сайті управління.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня житомирські вогнеборці успішно ліквідували умовну пожежу в кінотеатрі "Мультиплекс". Усього протягом 2 тижнів рятувальники перевірили на стан пожежної безпеки 168 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, 29 торговельних підприємств, культурно-видовищні та дозвіллєві заклади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УДСНС пожежа рятувальник перевірка  
Матеріали по темі