Влада

У Житомирській області збираються чотири роки чистити русла річок, витративши на це 60 млн грн

7 May 2018, 12:05

Обласна рада збирається затвердити регіональну програму робіт з розчистки та регулювання русел річок Житомирської області на 2018-2021 роки.

Відповідний проект рішення сесії опублікований 3 травня на сайті облради.

«Реалізація Програми викликана необхідністю зменшення економічної, екологічної та соціальної вразливості населення та галузей економіки Житомирської області від ризиків пов’язаних з шкідливою дією вод шляхом здійснення розчистки та регулювання русел річок, підтримання їх стабільності, поліпшення екологічного стану водних об’єктів. Особливості області та зміни природно-кліматичних умов суттєво впливають на сезонне підняття рівнів ґрунтових вод і нерівномірність водності річок по сезонам року, адже до 70% стоку річок припадає на весняну повінь і літні паводки і лише 30% на інші пори року. Останні п’ять років характеризувались як маловодні і гостропосушливі роки, коли водність основних річок становила – р. Случ 28-43%, р. Тетерів – 28-56%, р. Уж та р. Норинь – 48-70%, р. Уборть – 32-43% від середньобагаторічних значень. В той же час у період проходження повені водність перевищувала середні значення від 4 до 35%. Зменшення водності річок призводить до їх обміління, замулення русел, заростання їх водною і чагарниковою рослинністю, захаращення рештками дерев і побутовим сміттям, а також застійними явищами у водотоках, підвищенням температури і «цвітінням» води», - зазначає Житомирське обласне управління водних ресурсів, яке розробило дану програму.

За прогнозами під час весняної повені по області зазнають шкідливої дії вод 101 населений пункт, 2712 будинків у яких проживає близько 8,5 тис. осіб, а також 31 об'єкт господарювання. Загальна площа можливого затоплення сільськогосподарських угідь – 104 тис.га. Виникнення гідродинамічних аварій, пов’язаних з руйнуванням гідротехнічних споруд на водосховищах може призвести до затоплення 6 населених пунктів із 2-ма тисячами мешканців.

«Експлуатація існуючих в області протипаводкових дамб розпочалась ще у минулому столітті. Частина з них потребують реконструкції та капітального ремонту, так як за період довгострокової експлуатації з кожним роком втрачають надійність і створюють загрозу безпечному проживанню жителів прилеглих територій. У сукупності проблеми накладають відбиток на інвестиційно-інноваційну привабливість таких сфер як туристично-рекреаційна, агропромислова та інші важливі чинники розвитку і покращення стандартів життя в регіоні», - йдеться у проекті програми.

Метою програми визначено збільшення пропускної здатності річок і водотоків, утримання стабільності їх русел, зменшення замулення водних об’єктів, приведення до належного технічного стану гідротехнічних споруд водойм і захисних дамб і як наслідок – покращення екологічного стану водних об’єктів і прилеглих територій, що у свою чергу зменшить ризики пов’язанііз шкідливою дією вод та значною мірою позитивно вплине на соціально-економічний розвиток суміжних територій.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми – 61 млн 165 тис. грн, в тому числі 60 млн 595 тис. грн бюджетних коштів.


Довідково: На території області протікає 2822 річки загальною довжиною 13,7 тис.км. В структурі гідрографічної сітки області 8 середніх річок: Тетерів, Случ, Уж, Ірша, Уборть, Ствига, Ірпінь та Словечна, загальною довжиною в межах області – 999,6 км. Малих річок довжиною понад 10 км – 321, їх загальна довжина становить 5695 км., малих річок довжиною менше 10 км – 2493, їх загальна довжина 7062 км.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада річка русло екологія програма  
Матеріали по темі