Місто

​Велосмуга по Небесній сотні в Житомирі може знайти продовження іще на трьох вулицях у центрі міста

10 May 2018, 14:34

Дороги Житомира пристосовують для велосипедистів. Перша велосмуга у місті з відповідними знаками та розміткою з’явилась іще минулоріч на відрізку дороги по вулиці Небесної Сотні.

Нині ж у міськраді тривають перемовини та робота над проектами облаштування велосмуг й по іншим вулицям. Про це у коментарі Житомир.info 10 травня розповів заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.


«В цьому році на 4 вулицях у нас заплановані капремонти. Ділянка вулиці Київської від майдану Соборного до ЦУМу - якраз один з цих проектів. Тому тут технічне завдання проектантам одразу ставили, що потрібно передбачати велоінфраструктуру», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

За словами Дмитра Ткачука, разом із експертами не один день шукали технічне рішення, як облаштувати вело смугу по вул. Київській зважаючи на інтереси і водіїв, і пішоходів, і самих велосипедистів.

«Спочатку це було запроектовано виключно у межах проїжджої частини, пунктиром, інформувати (про) як таку необов’язкову, але велосмугу. Варіант не найкращий, тому що усе, що сьогодні інформативне для водія, необов’язкове до виконання. У нас сьогодні не виконують базових правил дорожнього руху, тому пунктирна лінія, що там може бути велосипедист - це конфліктна точка і проблема. Обговорили, щоб закласти трішки інший підхід. У тій частині, де це можна, облаштувати на тротуарі повноцінну смугу, і за рахунок того, що залишиться лише один напрямок, другу (велосмугу) спробувати вставити уже повноцінної ширини, звузивши смуги руху транспорту. Погодили проектанти, що таке можливо. Зараз чекаємо на прорахунки і візуалізацію. Минулого року ми розробили проект по вул. Небесної Сотні. Рух транспорту іде в односторонньому напрямку до ЦУМу з вулиці Львівської, і по правій стороні тут виділили місце під велосмугу, по ширині це дозволяло. Зараз плануємо зробити розмітку, знаки там вже встановлені. Велосмугу по вул. Небесної Сотні можна вважати таким першим стартом. Якщо далі піде по капремонту вулиця Київська, таке ж в технічних завданнях передбачене проектування велосмуг по частині вулиці Покровської, там, де буде здійснюватися капремонт, а також по вулиці Перемоги», - каже Дмитро Ткачук.

Скільки коштуватимуть бюджету міста такі велосмуги, Дмитро Ткачук поки казати поки не береться, тому що підрахунки іще тривають.

Нагадаємо, навесні 2017-го житомирська влада збиралася забезпечити безперешкодний рух велосипедистів на майдані Соборному, але проект так і не втілили через розбіжності в думках.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2017 року на 19-ти пішохідних переходах у Житомирі нанесли розмітку для майбутніх «острівців безпеки» для пішоходів та велосипедистів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосмуга Ткачук велосипедист  
Матеріали по темі