Влада

Влада Житомира чекає пропозицій щодо сміттєпереробного заводу від трьох іноземних компаній та думає, як «підстрахуватися»

17 May 2018, 15:31

Житомирська влада знайшла потенційних інвесторів для будівництва сміттєпереробного заводу – три іноземні компанії. Розташувати завод планують на східній околиці Житомира – на вулиці Промисловій, або поблизу вулиці Параджанова, за адресою проїзд Складський, 20. Щоб розробити технічну документацію на останню земельну ділянку, площа якої більше 5 га, її спершу потрібно закріпити за територіальною громадою Житомира в особі міської ради. Це питання розглядали на позачерговій сесії міськради 17 травня.

«Адреса – вулиця Промислова, ми плануємо цю земельну ділянку під проект по сміттєпереробному заводу. Проїзд Складський, 20 – це іще одна земельна ділянка, орієнтовною площею 5-6 га, які ми плануємо оформити за міською радою. Ці дві ділянки ми будемо пропонувати інвесторам під сміттєпереробний завод. Вони відповідають усім вимогам: екологічним, зонам обмеженням і т.п. Яка ділянка більше підійде, на тій і будемо будувати сміттєпереробний завод», - розповів Сергій Сухомлин.


Врешті, більшістю голосів депутати Житомирської міськради підтримали проект рішення про надання юридичним особам комунальної форми власності дозволів на розроблення документації із землеустрою.

По закінченні сесії мер детальніше розповів про пропозиції від інвесторів та яку відповідальність вони нестимуть за можливе недотримання термінів виконання угоди щодо будівництва заводу.

«На даний час у нас є три пропозиції. Усі ці компанії протягом 10-14 днів готують нам комерційні пропозиції. Нам потрібно побачити, яка технологія, який буде вплив на середовище і найголовніше питання для нас – який буде тариф для міста від переробки цього сміття. Зараз є компанія «Віолія» - це відома французька компанія, у нас є пропозиція від італійської компанії, у нас є інвестиційна компанія з офісом у Лондоні та четвертий варіант – місто саме може побудувати цей завод. Якщо всі пропозиції і вартість переробки сміття буде занадто висока для мешканців міста та для бюджету, тоді ми будемо брати кредит і будувати цей завод за рахунок міста. Орієнтовна вартість заводу з глибокою переробкою сміття складає близько 9 млн євро, якщо ми додаємо складову біогазу – це ще 2 млн євро. Ми не будемо затягувати з цим питанням. Будівництво такого заводу відбувається у термінах до двох років, яке включає і повний проект по цьому заводу. Усім потенційним інвесторам ми виставляємо умову – банківська гарантія на 1-1,5 мільйони євро на термін здачі заводу в експлуатацію. Щоб не було такого, що підписали з кимось угоду, після цього рік пройшов і нічого не зроблено, а місто знову чекає нового інвестора. Це все для того, щоб додати відповідальності потенційним інвесторам», - роз’яснив мер Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, на виконання заходу з розробки проекту техніко-економічного обґрунтування з будівництва сміттєпереробного заводу в Програмі поводження з побутовими відходами у м. Житомирі на 2018-2020 роки передбачено 600 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міська рада сесія сміття інвестор Сухомлин сміттєпереробний завод  
Матеріали по темі