Влада

Житомирська влада визначається з місцем розташування сміттєпереробного заводу. Відповідь на петицію

10 May 2018, 11:03

Питання будівництва сміттєпереробного заводу є одним із пріоритетних завдань для Житомира.

Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Сергія Кондратюка на петицію щодо сміттєпереробного заводу.

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Максима Анатолійовича Кудіна була опублікована на сайті Житомирської міськради 20 березня 2018 року, і 21 квітня отримала необхідну кількість голосів.

«Доброго дня, містяни! Цікавить чи згодні ви на будівництво сміттєпереробного заводу,як то є за кордоном. Ми ще досі живемо радянщиною, коли сміття викидали на звалища чи вивозили на полігони, забруднюючи землю і прилеглу територію. Таким чином наносячи шкоду екології. На місці цих звалищ, які займають гектари, міг б стояти сміттєпереробний завод», - йдеться у тексті петиції.

«Розглянувши Вашу петицію від 19 березня 2018 року щодо будівництва сміттєпереробного заводу, повідомляємо про наступне. Питання будівництва сміттєпереробного заводу є одним із пріоритетних завдань для міста. Рішенням Житомирської міської ради від 18.12.2017 №862 «Про затвердження Програми поводження з побутовими відходами у м. Житомирі на 2018-2020 роки» затверджено Програму поводження з побутовими відходами у м. Житомирі на 2018-2020 роки, до якої включено заходи по виготовленню проектно-кошторисної документації, технічного завдання для будівництва сміттєпереробного заводу та будівництво сміттєпереробного заводу.

Разом з тим, рішенням Житомирської міської ради від 01.03.2018 № 939 «Про внесення змін до рішення Житомирської ради від 18.12.2017 №862 «Про затвердження Програми поводження з побутовими відходами у м. Житомирі на 2018-2020 роки» та затвердження її в новій редакції», на виконання заходу з розробки проекту техніко-економічного обґрунтування з будівництва сміттєпереробного заводу, управлінню капітального будівництва міської ради передбачено кошти в сумі 600 тис. грн.

Одночасно наголошуємо, що на даний час для виконання заходів з виготовлення проектно-кошторисної документації та будівництва сміттєпереробного заводу, міською радою проводяться роботи з визначення місця розташування зазначеного об’єкта та відведення земельної ділянки, яка відповідатиме всім нормам та вимогам чинного законодавства України», - йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, у квітні 2018 року міський голова разом з депутатами їздили до Словенії, щоб подивитися, як там працюють сміттєпереробні підприємства.

Як повідомляв Житомир.info, міське сміттєзвалище на Крошні у Житомирі було відкрите ще у 1957 році і вже давно перевантажене. У 2016 році китайська компанія, яка будує сміттєпереробні заводи, після Закарпаття та Тернополя приїхала до Житомира, а міська влада у відповіді на петицію щодо будівництва заводу з переробки сміття поскаржилась, що будівництво своїми силами неможливе, так як міський бюджет не має можливості сплачувати відсотки по довгостроковим кредитам.

У жовтні 2015 року в Житомирі під керівництвом колишнього депутата міської ради Валентина Стойка запустили новий сміттєпереробний комплекс, однак він довго не протримався, заборгувавши бюджету міста майже 1 млн грн.

За мерства Віри Шелудченко був укладений попередній потрійний договір на створення сміттєпереробного підприємства між КАТП та двома фірмами – німецькою та чеською, але у 2007 році будівництво сміттєпереробного заводу гальмувало непорозуміння між міською владою та керівництвом Житомирського району. В квітні 2010 року Шелудченко повідомляла, що канадська компанія «Terreau-BPR» готова інвестувати 50-70 млн доларів і за два роки побудувати сміттєпереробний завод на околиці Житомира.

В грудні 2010 року мер Володимир Дебой та губернатор Сергій Рижук зустрічалися з представниками ізраїльської компанії «Arrow ecology», яка була зацікавлена в будівництві сміттєпереробного заводу в Житомирі.

На початку листопада 2013 року мер Володимир Дебой говорив, що вже мова не йде про будівництво заводу, а лише про лінію по сортуванню сміття. В травні 2014 року в. о. мера Любов Цимбалюк зустрічалась з представниками німецької компанієї «INSIL» і обговорювала можливість будівництва сучасного заводу з переробки побутових відходів: проект передбачав створення близько 70 робочих місць, тривалість будівництва заводу – 18 місяців, розмір ділянки, необхідної для створення підприємства – 4 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кондратюк петиція сміттєпереробний завод  
Матеріали по темі