Влада

Мер Житомира створив робочу групу, яка до 30 червня має встановити причини забруднення Тетерева

6 June 2018, 17:26

Хто та чим забруднює річку Тетерів у Житомирі, з’ясовуватиме міжвідомча робоча група.

Про це стало відомо 6 червня під час засідання наглядової ради комунального підприємства «Житомирводоканал».


Разом із тим, під час засідання працівники екологічної інспекції та начальник контрольно-вимірювальної лабораторії водоканалу зачитали результати дослідження забору води. Зокрема, останні запевнили: жодних фекалій там не виявили, тим самим спростувавши здогадки активістів. Громадські ж активісти, які, власне, забили на сполох щодо забруднення річки, продовжували наполягати на покаранні винних в екологічній проблемі та нарікали на безвідповідальність директора водоканалу.

Зрештою, засідання тривало більше години. Опісля, член наглядової ради Наталія Леонченко у коментарі Житомир.info розповіла, що саме досліджуватиме міжвідомча робоча група та за який термін вона має відзвітувати про результати.

«Ми намагалися шукати як причини, так і якісь рішення. Ми вислухали і водоканал, і їхні результати аналізів забору води. На сьогоднішньому засіданні заслухали про результати аналізів тих же зразків, які провела державна екологічна інспекція. Заслухавши інші можливі фактори, які вплинули на забруднення перед цим і під час того скиду, який робив водоканал. ми встановили наступне. По-перше, труба, по якій йшов скид, вона не є частиною каналізаційної мереж. То труба, по якій скидаються промивні води, якими миються резервуари для відстою води. Сьогодні всі екологи в один голос заявили, що фекалій там насправді не було. Не знайшли ні в аналізах води, ні візуально, там того не було. Тому міф розвінчаний - фекалій там точно не було. Були перевищені показники, які, на жаль, можуть негативно вплинути на довкілля. Саме на фауну і флору річки, і це прикро та ганебно, але на жаль, це вже сталося. Якщо це буде встановлено, що це з вини водоканалу, відповідні посадові особи повинні понести покарання. До чого ми дійшли. Обстежити всі незаконні врізки, які могли здійснювати приватні садиби, підключатися до нашої каналізаційної мережі міської без проектів, і тому подібне. Дослідити самовільні скиди. Встановити GPS-навігатори на приватні машини, які відкачують вигрібні ями. На жаль, є свідчення того, що вони не утилізують їх належним чином, а скидають де завгодно, у тому числі прямо у річку. Розробити програму капітального ремонту і будівництва каналізаційних мереж у Житомирі і запросити результати державних перевірок діяльності водоканалу за два роки. Створити робочу групу, міжвідомчу, куди увійдуть компетентні працівники державної екологічної інспекції, Держгірпромнагляду, наших виконавчих структур, водоканалу, громадськості. Вже сьогодні міський голова підписав відповідне розпорядження. До 30 червня робоча група має встановити усі причини і чинники, які вплинули на порушення умов довкілля», - розповідає член наглядової ради комунального підприємства «Житомирводоканал» Наталія Леонченко.

Нагадаємо, 2 червня засідання наглядової ради КП «Житомирводоканал» не відбулося через відсутність кворуму.

Як повідомляв Житомир.info, 29 травня кілька десятків активістів разом з директором КП «Житомрводоканал» розбиралися у ситуації з нечистотами, які були скинуті у річку Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Тетерів скиди забруднення робоча група  
Матеріали по темі