Влада

Гундич – перевізникам Житомирської області: Поговоріть з водіями, вони не мають права дорікати пільговикам

7 June 2018, 18:56

Органи місцевого самоврядування мають виконувати Закони і забезпечувати пільгове перевезення. Про це під час зустрічі із учасниками АТО сказав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

За повідомленням учасників бойових дій, які прийшли протестувати під стіни адміністрації ще вранці, 7 червня, починаючи із кінця травня на вокзалах та автостанціях почали з’являтись оголошення, у яких повідомлялось про відміну пільг.


«З першого червня, навіть з 29 травня у нас почали вивішувати оголошення, що припиняється перевезення пільгових категорій у зв’язку з набранням чинності постанови, починається монетизація. Ми чекаємо, мовляв, грошей із місцевих бюджетів і возити вас не будемо. Ми не розуміємо, в чому проблема. Ніякої монетизації немає, ради рішення не прийняли, а возити ніхто не буде. І зараз ми бачимо, що перевізник каже нам: давайте нам гроші», - розповів учасник АТО із Коростеня Андрій Васянович.

Розмовляючи із учасниками бойових дій, голова адміністрації висловив переконання, що проблема із небажанням перевізників вирішиться вже за кілька днів. В іншому випадку із тими перевізники, які не будуть возити пільгові категорії громадян, будуть прощатись.

«Я думаю, що якщо ми до наступного понеділка не врегулюємо повністю цю ситуацію, то ми просто почнемо розривати договори. І будемо шукати людей, які прийдуть і будуть виконувати закони України, а не будуть розказувати вам, людям, які заслужили цю пільгу, заробили її кров’ю та потом. Вони не будуть розказувати вам, що ви маєте платити. Така в мене позиція», - сказав Ігор Гундич.

Паралельно із зустріччю з учасниками АТО того ж дня пройшла нарада з приватними перевізниками, на якій вдалось досягнути домовленостей щодо перевезення усіх громадян, які мають права на пільговий проїзд.

«Пільга буде забезпечуватись до тих пір, поки місцеві ради не приймуть відповідне рішення про відшкодування вартості пільгових перевезень. Наразі у нас складений графік проведення сесій місцевих рад. Ми спільно з перевізниками йдемо на депутатські комісії, йдемо на погоджувальні ради, на сесії. Сесії мають пройти в червні та липні. Але ми беремо з запасом. До 1 вересня перевізники готові забезпечувати пільгові перевезення, а потім будуть прийняті відповідні рішення», - розповідає заступник голови Житомирської ОДА Олексій Ясюнецький.

За інформацією адміністрації, вже 24 ОТГ і 16 районних рад передбачили понад 20 мільйонів гривень на компенсацію пільгових перевезень.

«Чомусь всі вирішили, що Гундич винен. А чому, тому що ви своїм водіям роздали моє розпорядження. Я підписав його, і ви чогось це так сприйняли, що я відміняю пільгу. Ви уважно читайте розпорядження, там немає про те, що я її відміняю. В розпорядженні йде мова про те, що має бути компенсація. Або вам, або, наприклад, людям. Поспілкуватись треба із водіями. Бо я сьогодні наслухався, що вони говорять людям, які на сході захищають території нашої держави. Не має права водій такого казати. Якщо він таке говорить, то треба його туди відправити. Хай він в окопах посидить хоч півроку, тоді ми в нього спитаємо, чи буде він таке говорити, що я сьогодні чув, чи ні», - каже голова Житомирської ОДА.

Вже найближчим часом розпочнуться перемовини представників адміністрації із депутатами місцевих рад щодо включення компенсації у місцеві бюджети.

Як повідомляв Житомир.info, до 1 червня 2018 року обласні державні адміністрації мали затвердити розміри щомісячних виплат пільговикам, а органи місцевого самоврядування – міські, районні та селищні ради – повинні вирішити: давати гроші людям на проїзд на руки чи залишити все як є зараз. На сесії облради 31 травня депутат розповів, що у Коростені перевізники розвішали оголошення, що з 1 червня пільговики вже не мають права на безкоштовний проїзд. За даними голови ОДА Ігоря Гундича, середня ціна поїздки пільговиків у Житомирській області складає 3 гривні, відповідно, органи місцевого самоврядування мають відшкодовувати людям 90 гривень на місяць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА перевізник УБД пільга пільговик Гундич  
Матеріали по темі