Місто

Житомир був четвертим містом в Україні, де 28 років тому підняли державний прапор над міськрадою

12 June 2018, 17:05

28 років тому Житомир був четвертим містом в Україні, влада якого незважаючи на тиск, а подекуди й погрози з боку комуністичних сил, встановила над міською радою жовто-блакитний прапор України.

Як усе відбувалося нині згадують депутати першого демократичного скликання.


«Прапор був піднятий 13 червня 1990 року. Житомир був першим у центральній Україні, раніше за Київську міську раду, прийняв рішення, щоб над Житомирською міською радою було піднято, поруч з тодішнім державним, національний прапор жовто-блакитний. Проголосувала більша демократична більшість. Був шалений опір з боку фракції комуністів. З боку прокуратури порушувались кримінальні справи. Суди, як не дивно, міська рада вигравала, не вірилось тоді. З боку депутатів обласної ради, керівництва області був шалений опір, були особисті погрози», - розповідає депутат Житомирської міської ради (1990 - 1994 рр.) Олександр Ботанов.

«Нас чавили неймовірно, про це цілу історію можна писати. Як той прапор зривали, давили на мене, на депутатів, що тільки не було. Мене завжди питали, як люди ставились. Більшість людей все-таки підтримували, позитивно. Але були і ті, які люто «шипіли» з цього приводу. Сам по собі мав бажання таке робити, або це було з боку обкому», - додає Житомирський міський голова (1990 - 1992 рр.) Віталій Мельничук.

Присутні поіменно згадують і тих, кого вже немає з-поміж живих, але вони також, разом із іншими, відстоювали право на українство. Тому, останніх вшановують хвилиною мовчання.

Вислухавши історії тодішніх депутатів, слово бере діючий мер Житомира – Сергій Сухомлин. Міський голова дякує присутнім за їхню роботу та боротьбу за національну символіку й береться собі розповідати, що робить теперішня влада задля збереження української історії.

«Відремонтували сквер Шевченка, відкрили сквер та встановили пам’ятник Ольжичу. Цього року будемо відзначати 111 річницю. Наступний пам’ятник Бандері. Потихеньку ми відновлюємо пам’ять про Героїв. Зараз вже оголошений конкурс, щоб встановити на майдані Соборному великий монумент борцям за волю і незалежність України. Ми дійсно хочемо зробити такий великий монумент, щоб вшанувати усі покоління, які віддали своє життя і енергію у боротьбі за незалежність України», - зауважує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ботанов Мельничук Сухомлин прапор  
Матеріали по темі