Культура

У житомирському «Гнатюк Арт Центрі» на одній виставці зустрілись Поліська та Закарпатська школи живопису

18 June 2018, 14:24

Мальовничі карпатські пейзажі з одного боку та спокійна природа Полісся з іншого - у «Гнатюк Арт Центрі» відкрилась виставка робіт двох художників: Олександра Шандора та житомирського митця Франца Осовського. Олександр Шандор - представник Закарпатської школи живопису, митець привіз до Житомира кілька десятків своїх робіт.

«У більшості я пишу пейзажі, пишу багато натюрмортів, портретів пишу значно менше, я себе не вважаю портретистом. Переважно пишу олією, іноді аквареллю, іноді графічні роботи виконую, але в більшості все-таки працюю з олійними фарбами. Насправді працюю в різних напрямках і дуже люблю експериментувати, бо вважаю, що для художника експеримент - це новий рух, це поступовий рух до якоїсь цілі», - розповідає Олександр Шандор.


Паралельно із виставкою картин закарпатського художника в арт-центрі діє також і виставка житомирського скульптора Франца Осовського. За словами митця, він лишився єдиним скульптором в Житомирі, який працює із деревом, але саме дерево приваблює його найбільше.

«Тут половину зробила сама природа: вона дала і твердість, і колір, і форму. А я лише додаю», - розповідає Франц Осовський.

Мистецтвознавці, які прийшли на відкриття експозиції, кажуть: попри те, що обидва митці працюють у різних техніках та стилях, є те, що їх об’єднує, - це любов до природи.

«Коли говорять про те, що починається виставка, то зазвичай вважають, що художники мають представляти якусь єдину школу та стиль. А мені здається, що ось якраз ця не протилежність, а паралель, два монологи художників, вони якраз дають можливість ширше уявити світ», - вважає мистецтвознавець Ірина Вишневецька.

«Олександр Шандор - дуже яскравий представник Закарпатської школи живопису. З потужною енергією, потужною силою мазка і з неймовірно яскравим живописним колоритом. Франц Осовский - це Поліська школа. Цей живопис більш спокійний, більш умиротворений, можна навіть сказати більше розмитий в енергетиці і такий «плавучий» живопис. Ось в цьому - принципова протилежність творчої манери. Але любов до нашої української природи проглядається як у Олександра, так і у Франца. За це ми їм особливо вдячні», - каже викладач ЖДУ ім. Івана Франка Тетяна Шмельова.

Засновник «Гнатюк Арт Центру» розповідає: познайомився із Олександром Шандором під час подорожі Карпатами і одразу оцінив його роботи.

«Я з ним познайомився, я побачив його майстерню, я побачив його роботи, і мені дуже захотілося, щоб він був у нас в Житомирі. Я його запросив і тепер я дуже радий, що жителі Житомира зможуть насолодитися тими картинами, тієї природою, тими Карпатами, які він представляє», - розповідає засновник «Гнатюк Арт Центр» Олег Гнатюк.

Насолодитись виставкою робіт обох митців може кожен охочий житомирянин впродовж наступних кількох тижнів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: живопис мистецтво Гнатюк Арт Центр виставка  
Матеріали по темі