Місто

Сім відділень акушерсько-гінекологічної служби житомирської лікарні отримали відзнаку «Чиста лікарня безпечна для пацієнта»

3 July 2018, 16:28

Принципово нова система миття рук для медичного персоналу із використанням професійного мила та антисептиків для рук, утилізація виробів медичного призначення без шкоди для екології та прибирання відділень за допомогою спеціальних систем – усе це не картинка з клініки за кордоном, а реальність для акушерсько-гінекологічної служби Центральної міської лікарні № 1. Впродовж року за сприяння Асоціації медичних сестер України та Асоціації «Служба організації інфекційного контролю» у лікувальному закладі впроваджувався всеукраїнський проект «Чиста лікарня безпечна для пацієнта». За цей час успішно пройшли перевірку сім відділень акушерсько-гінекологічної служби, про що отримали сертифікати.

«Ми над цим проектом працювали практично рік. Від ідеї і до самого втілення в життя. Бо, зрозуміло, що для того, щоб це зробити потрібні кошти. Завдяки нашим намаганням і нашому бажанню зробити кращим та безпечнішим наш заклад, назустріч пішов і депутатський корпус. Наприкінці 2017 року були виділені кошти - 350 тисяч гривень, потім були тендерні закупівлі, згодом навчання персоналу, і сьогодні ми маємо той результат, який ми презентуємо», - каже начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

За словами медиків, система роботи санітарок та медсестр у відділеннях змінилась докорінно. Це дозволяє впевненіше та комфортніше почуватись у відділеннях як пацієнтам, так і медичному персоналу.

«Практично нічого зі старої системи прибирання у нас не лишилось. Ми кардинально поміняли підходи до прибирання і системи прибирання. Крім того, ми покращили якість миття рук, якість гігієнічної обробки рук. Тобто, це докорінна зміна. Не можна сказати, що часткова. Ми зробили дуже великий крок вперед. Ми пишаємось, що наша лікарня першою в Житомирі отримала такий статус», - каже заступник головного лікаря ЦМЛ № 1 з медсестринства Любов Лаптєва.

За словами керівника Асоціації «Служба організації інфекційного контролю» Юрія Леонова, рік тому персонал лікарні обережно сприймав нововведення, однак варто було медикам лише спробувати працювати за новою системою – і вони одразу ж зрозуміли її переваги.

«Якщо ми згадуємо про прибирання, то у нас одразу асоціація: бабуся, дерев’яна швабра, ганчірка брунатного кольору, і вона щось робить по підлозі. Як я кажу, рівномірно розподіляє бруд по підлозі. Зараз техніка прибирання інша. Кожна санітарочка, кожна медсестра вчиться правильно рухатись, бо рухатись теж треба правильно, використовувати правильно інвентар. Ви бачили спеціальні МОПи, спеціальні серветки, ви бачили спеціальні системи. Усе це дозволяє зменшити вірогідність внутрішньо лікарняної інфекції, яка особливо небезпечна для маленьких пацієнтів, практично до нуля. І це дозволяє нам казати, що це відповідає критеріям чистоти, як заведено в Європі», - каже керівник Асоціації «Служба організації інфекційного контролю» Юрій Леонов.

Підтверджувати звання та відзнаку «Чиста лікарня безпечна для пацієнта» відділення ЦМЛ № 1 будуть щорічно після проведення фахового аудиту.

Як повідомляв Житомир.info, у житомирській поліклініці можна залишити відгук про лікаря за допомогою QR-коду.

Нагадаємо, 19 червня відділення для новонароджених недоношених дітей Житомирської обласної дитячої лікарні обласної ради отримало відзнаку «Чиста лікарня безпечна для пацієнта».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня відзнака  
Матеріали по темі