Місто

Комунальники розпочали ремонтні роботи на трубопроводі, який забезпечує Житомир водою

6 July 2018, 13:24

Житомирський водоканал зупинив водопостачання в місті о 23 годині 5 липня. Однак наразі тиск в мережах і досі завеликий, тому в ремонтних роботах виникла невелика пауза.

Директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін пояснив, чи встигнуть комунальники закінчити роботи у встановлений термін.


«Об'єм води, який знаходиться в системі (…) настільки великий, що за ніч вода не встигла зійти. Виконувати роботи по заміні запірної арматури, коли об'єм води достатньо великий, не можна. Це дуже важко робити, і це небезпечно. Наразі ми чекаємо, поки зійде вода, і виконуємо роботи, які дозволяється в цій камері. Як тільки вода зійде, ми демонтуємо стару засувку, якій, до речі, вже більше 50 років. З насосної станції 2-го підйому, яка є головною станцією, яка подає воду в місто, виходить 4 основних гілки трубопроводів різних діаметрів. Минулого разу ми замінили запірну арматуру діаметром 600 міліметрів, зараз ми міняємо на діаметрі 1000 міліметрів. Наступні рази ми також будемо міняти запірну арматуру на основних гілках трубопроводів, допоки не замінимо на всіх 4 трубопроводах, які подають воду на місто», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

За словами Нікітіна, на житомирян впродовж року чекає ще кілька зупинок системи водопостачання. Це пов’язано зі зношеністю нинішніх систем та з впровадженням системи зонування міста. Така система дозволить локально усувати аварії, без масштабних відключень водопостачання.

«Ті роботи, які ми виконуємо сьогодні, і ті роботи, які ми виконували в квітні, і які ще будемо виконувати в цьому році, ті зупинки, які відбудуться в цьому році, усі вони пов'язані як із запірною арматурою, так і з проектом по зонуванню міста, по диспетчеризації систем міста. Жодне сучасне місто, яке знаходиться в Європі, не обходиться без цієї інтелектуальної системи керування водопостачанням міста. Ми також маємо пройти цей шлях, і в нас буде побудована така система. Так, це займе певний період часу, доволі великий період часу, це важкі, дороговартісні роботи, але ми маємо це пройти. До цього ми маємо замінити основні вузлові засувки. Це те, чим ми займаємося сьогодні», - каже Андрій Нікітін.

Директор Житомирського водоканалу також пояснив, як діятиме ця система.

«Що таке зони. Це встановлення спеціальної запірної регулюючої арматури та регуляторів тиску, які обмежують збитковий тиск в тій чи іншій зоні. Для чого це робиться. Для того, щоб людям не поступала зайва вода, скажімо так. Якщо зайва вода є, то відбуваються аварії, бо з'являється збитковий тиск. Трубопроводи на нього не розраховані, і там відбувається аварія. Що ми маємо зробити, щоб дійти до цього зонування. Окрім того, що ми маємо замінити засувки, ми маємо розробити проект. В проекті мають з'явитися ці зони. Потім нам необхідно буде встановити датчики тиску в усіх цих зонах і витрату міри. Коли ми це зробимо, ми об'єднаємо сигнали від усіх цих датчиків в одну єдину систему. Вона буде розраховувати, аналізувати, і ми будемо дивитися: де в нас є перевитрата тиску, де в нас є перевитрата води, де в нас є втрати води, де в нас з'явилися аварії. Коли ми зонуємо місто, ми зможемо нарешті сказати, що ми вийшли на той рівень, коли ми дійсно компанія, яка називається Water management, яка керує водою», - розповідає директор житомирського водоканалу.

Відновити водопостачання та увімкнути насоси, які подають воду в місто на підприємстві, обіцяють вже 7 липня об 11-й годині ранку.

Нагадаємо, водоканал нагадав адреси джерел у Житомирі, де можна брати воду на період відключення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал відключення  
Матеріали по темі