Місто

На скільки днів Житомиру вистачить хлору для дезінфекції води, якщо зупиниться «Дніпроазот»

9 July 2018, 12:39

У випадку припинення поставок рідкого хлору для знезараження води підприємством «Дніпроазот» Житомиру вистачить запасів хлору на 23 дні.

У цьому в коментарі 9 липня Житомир.info запевнив директор КП «Житомирводоканал» міської ради Андрій Нікітін.

6 липня сайт «Київводоканалу» повідомив, що в середині червня цього року «Дніпроазот», що є виробником рідкого хлору, який використовують водоканали для знезараження питної води, попередив, що він припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору. У зв’язку з цим на підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація з подальшим знезараженням питної води.

Андрій Нікітін розповів, чи загрожує припинення централізованого водопостачання житомирянам.

«Це загрожує усім, хто бере воду з поверхневих джерел. Я маю на увазі в першу чергу річки, а також підземні джерела, тому що ця вода також дезінфікується. У першу чергу це стосується великих міст, Житомир не виняток, тому що ми беремо воду з Тетерева. Такий реагент, як хлор, ми використовуємо для дезінфекції та окислення гідроорганіки, яка є в нашому водосховищі. Цій загрозі послугувала зупинка виробництва підприємства «Дніпроазот», який є монополістом на ринку. Ця зупинка вже призвела до того, що на сьогодні на підприємствах водоканалу залишилось хлору на 14 днів, в когось більше, в когось менше. На «Житомирводоканалі» хлору залишилось на 23 дні», - повідомив директор водоканалу.

За даними Андрія Нікітіна, 9 липня був дедлайн з відновлення виробництва «Дніпроазотом», однак виробництво не відновилося, і ситуація почала бути небезпечною.

«Як можна заспокоїти житомирян? Окрім запасів хлору, в нас розроблені заходи альтернативного дозування інших реагентів, однак гарантувати якість водопостачання ми не зможемо. На 100% відомо, що без допомоги Житомирської міської ради ми не зможемо вийти з цієї ситуації. Усні перемовини тривають постійно, крім того, сьогодні, 9 липня, на міського голову буде направлений офіційний лист, і за необхідності проситимемо допомоги в міської ради. Розраховувати на допомогу держави ми не можемо», - сказав Нікітін.

Для того, щоб повністю позбутися залежності від хлору, Житомиру необхідно менше одного року, - зауважує керівник водоканалу.

«За нашими прогнозами, наприкінці літа 2019 року за рахунок коштів Світового банку в місті має бути введена в експлуатацію нова станція, яка буде виробляти і дозувати діоксид хлору. Це альтернатива хлору, про яку я вже казав. З того часу Житомир перестане бути залежним від «Дніпроазоту», - резюмував Андрій Нікітін.

Нагадаємо, 5 липня Житомиру перекрили воду через заміну великої засувки і хорування мереж. Відновлювати водопостачання почали 7 липня.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода хлор реагент водоканал  
Матеріали по темі