Влада

У Житомирському гарнізоні на квартирному обліку перебувають 1399 військовослужбовців, із них 597 – учасники АТО, - Забродський

9 July 2018, 15:16

У Житомирському гарнізоні перебувають на квартирному обліку для покращення житлових умов у загальній черзі 1399 військовослужбовців та членів їх сімей, із них користуються правом позачергового забезпечення житловим приміщенням 249, першочергового забезпечення – 806, із них 597 – учасники АТО.

Така інформація міститься у відповіді командувача Десантно-штурмових військ Збройних Сил України, начальника Житомирського гарнізону генерал-лейтенанта Михайла Забродського на запит депутата Житомирської облради Наталії Кокітко (фракція УКРОП) щодо вжиття заходів, спрямованих на виконання судових рішень про надання Олегу Пилипчуку житлового приміщення в м. Житомирі.

Нижче – повний текст відповіді:

Майор запасу Пилипчук Олег Олександрович, 13.02.1969 р. н., проходив військову службу у Житомирському військовому інституті ім. С.П. Корольова з 1999 по 2006 рік. Перебуває на квартирному обліку для поліпшення житлових умов у Житомирському гарнізоні при Житомирському військовому інституті ім. С.П. Корольова із 03.05.1995 у загальній черзі під № 150, із 25.12.2006 - у позачерговій черзі під № 118.

Відповідно до витягу із наказу Міністерства оборони України від 01.12.2006 № 102, був звільнений у запас, згідно із п. 63 п.п. «в» (за станом здоров’я), у зв’язку із реформуванням Збройних Сил України, із залишенням на квартирному обліку для позачергового отримання житла за рахунок Міністерства оборони України із вислугою 20 років.

У жовтні 1999 року був забезпечений від Міністерства оборони України двокімнатною квартирою житловою площею 23,2 кв. м у житловому будинку (колишній гуртожиток для малосімейних) за адресою: м. Житомир, БОС, 1/304, кв. 40, у якій мешкає з дружиною та сином по теперішній час, має право на приватизацію даної житлової площі.

Згідно із рішенням Житомирської міської ради від 13.08.2009 № 545, зазначеному малосімейному гуртожитку було надано статус житлового будинку.

Рішенням Солом’янського районного суду м. Києва від 17.11.2011 визначено: зобов’язати Міністерство оборони України надати майору запасу Пилипчуку О.О. житлове приміщення в м. Житомирі для постійного проживання з родиною у складі трьох осіб.

В ухвалі Солом’янського районного суду м. Києва від 29.11.2012визначено, що будь-яких строків щодо виконання встановленого судовим рішенням зобов’язання відповідача судом не визначалось, а тому рішення суду має виконуватися у загальному порядку, визначеному ст.ст. 367-373 ЦПК України.

Пилипчук О.О. звернувся у Європейський суд з прав людини із заявою про зобов’язання держави Україна, в особі Міністерства оборони України та органів державної виконавчої служби, виконати рішення Солом’янського районного суду м. Києва від 17.11.2011, а саме: зобов’язати Міністерство оборони України надати Пилипчуку О.О. житлове приміщення у м. Житомирі для постійного проживання із родиною у складі трьох осіб.

У даний час Комітетом Міністрів Ради Європи рішення з цього питання не приймались.

При опрацюванні пропозицій щодо визначення статусу вивільненого житлового приміщення за адресою: м. Житомир, вул. БОС, 1/304, кв. 63, квартирно-експлуатаційний відділ м. Житомира звернувся із пропозицією до житлової комісії Житомирського гарнізону запросити майора запасу Пилипчука О.О. на чергове засідання для розгляду питання розподілу йому квартири за вищевказаною адресою. Від даної пропозиції він відмовився та на засідання не прибув.

Станом на 14.06.2018 у Житомирському гарнізоні перебувають на квартирному обліку для покращення житлових умов у загальній черзі1399 військовослужбовців та членів їх сімей, із них користуються правом позачергового забезпечення житловим приміщенням 249, першочергового забезпечення - 806, із них 597 - учасники АТО, у тому числі67 військовослужбовців, які користуються правом забезпечення житлом у першочерговому та позачерговому порядках протягом 1-2 років (поранені в АТО та інваліди війни).

Згідно з п. 8 ст. 1 Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей», особи, які звільнилися з військової служби і потребують поліпшення житлових умов, протягом трьох років після звільнення забезпечуються житловими приміщеннями у порядку, передбаченому законодавством, або мають право на одержання кредитів на індивідуальне будівництво чи придбання житла з погашенням їх за рахунок коштів Державного бюджету України.

Таке право лише в Житомирському гарнізоні мають 82 військовослужбовці, звільнені в запас. Тобто, при виконанні рішення суду таке ж право будуть мати вищевказані військовослужбовці, звільнені в запас, при подачі їх заяв у суд, у зв’язку з чим можливе виникнення соціальної напруги серед військовослужбовців, які перебувають у черзі з 1991 року.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини задовольнив позов колишнього військовослужбовця Олега Пилипчука, який з 2010 року судився з Міністерством оборони за квартиру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада запит житло військовий Кокітко Забродський  
Матеріали по темі