Влада

Влада Житомира та області сподівається, що зупинка «Дніпроазоту» не призведе до подачі води за графіком

16 July 2018, 18:33

Житомирський водоканал може забезпечити очистку води рідким хлором до 10 серпня. Саме до цієї дати вистачить запасів, які зробило підприємство перед зупинкою «Дніпроазоту», котрий є єдиним виробником рідкого хлору, який використовують водоканали для знезараження питної води.

Про це директор комунального підприємства Андрій Нікітін повідомив 16 липня під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Після 10 серпня, за словами керівника, підприємство здатне очищати воду гіпохлоритом натрію, однак це зможе покрити приблизно 50% від потреби.


«На сьогодні, за нашими розрахунками хлору нам вистачить до 10 серпня. Якщо бути відвертим, то підприємство ніколи не працювало в режимі, коли немає хлору. Якщо найближчим часом, а відлік іде не на дні, а навіть на години, не відновиться виробництво хлору в Україні, то буде дійсно важко. І це стосується не тільки Житомира, але і всіх міст, в яких є поверхневий водозабір, а саме із річок. Ми розраховуємо все ж таки, що рішення про відновлення діяльності підприємства «Дніпроазот» буде прийнято найближчим часом. Шанси на це є. Що стосується постачання хлору з-за кордону, то треба бути відвертим – це більше віртуально, аніж реально. Логістика - це перше питання. Багато компонентів дозвільної документації. Поперек горла став, звісно, так не можна говорити, але дійсно складності процесу додав Закон «Про публічні закупівлі», тому що всі підприємства на сьогодні є законтрактовані, які постачають хлор. Потрібно розривати договори і закуповувати хлор за ціною втричі більшою. І, можливо, навіть більше», - каже директор КП «Житомирводоканал».

Представники міської влади запевнили, працюють над вирішенням проблеми. За словами заступника мера Житомира, поки в муніципалітеті не планують постачання води за графіком.

«Перший напрямок - це пошук альтернативного реагенту, який дозволить нам замінити рідкий хлор. Або все-таки отримати рідкий хлор з інших держав. Я маю на увазі Румунію, Угорщину, Білорусь, Польщу. Ми займаємося цими джерелами. Я думаю, що в Житомирі колапсу не допустимо», - запевнив заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Якщо в Житомирі ситуація не є критичною, то в інших великих містах області запасів рідкого хлору для очистки води залишилось не так і багато. Зокрема в Коростені на два тижні, а в Бердичеві усього на три дні.

«Є й інші, не дуже популярні, способи вирішення цієї проблеми – це вода за графіком. Коли запаси цих реагентів та хлору можна розтягнути на більш тривалий час і по графіку давати людям воду в мережу. Це один зі способів, але я думаю що ми обійдемося без цього», - сказав заступник голови Житомирської ОДА Олексій Ясюнецький.

Втім, поки представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування сподіваються, що підприємство «Дніпроазот» відновить свою роботу.

Нагадаємо, директор КП «Житомирводоканал» міської ради Андрій Нікітін розповів на скільки днів Житомиру вистачить хлору для дезінфекції води, якщо зупиниться «Дніпроазот».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дніпроазот Нікітін водоканал хлор вода  
Матеріали по темі