Політика

Юрій Бойко: Наша позиція — припинити тарифний геноцид і вдвічі знизити комунальні тарифи

18 July 2018, 17:40

На цьому наголосив Співголова ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Бойко під час свого перебування у місті Коростень Житомирської області. Політик провів зустріч з міським головою Володимиром Москаленком та відвідав місцеве комунальне підприємство теплозабезпечення. Головним питанням порядку денного став опалювальний сезон 2018-2019 рр.

Коростенська тепломережа на сьогоднішній день заборгувала перед «Нафтагазом України» 64 млн грн — до цієї суми входять борги і минулих років. Аби отримати ліміт на наступний опалювальний сезон, місту необхідно розрахуватися з боргами.

Як зазначив Юрій Бойко, подібна ситуація склалася не лише у Коростені, а є актуальною для багатьох міст України. Заручниками космічних тарифів та непередбачуваної політики уряду стали сьогодні всі — і місцеві бюджети, і громади, і люди.

«Ситуація із боргами населення за житлово-комунальні послуги є типовою для всієї країни. А чому так сталося? Причина одна: збільшили у 8 разів вартість газу, у 4 рази – електроенергії. Тарифи підняли, але у людей немає грошей платити за такими цінами, вони змушені брати субсидії, а їх не вистачає. Міністерство фінансів просто не встигає відшкодувати. Тому виникли борги у населення перед комунальними підприємствами, а відповідним чином у комунальних підприємств – перед «Нафтогазом». Наразі «Нафтогаз», аби затвердити ліміти на поставку блакитного палива, вимагає від місцевих рад гарантій щодо виплати заборгованостей. Місцеві депутати будуть вимушені піти на такий крок, аби не залишити людей, чиї інтереси покликані захищати, без тепла в оселях. Водночас місто зможе розраховуватися з боргами лише за рахунок урізання статей місцевого бюджету, які планувались на розвиток медицини, освіти та забезпечення соціальної сфери. Ще ніколи в Україні не було такого знущання над людьми», — наголосив опозиційний політик.

«Абсурдні вимоги МВФ — зменшити число субсидіантів та підвищити ціну на газ, остаточно вб’ють людей, які вже і так по вуха у боргах. Наша позиція чітка і незмінна — вдвічі знизити комунальні тарифи та запровадити мораторій на їх підвищення», — підкреслив Юрій Бойко.

Народний депутат, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко звернув увагу, що місцеві органи влади часто залишаються сам на сам з тими проблемами, вирішення яких залежить, в першу чергу, від центральної влади. Одна з них — це підготовка до опалювального сезону.

«Пасивна позиція Житомирської облдержадміністрації, яка практично стала виборчим штабом однієї з провладних політичних сил, щодо відстоювання інтересів області, може призвести до серйозних проблем, зокрема, з початком опалювального сезону. Але ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК не допустить, аби люди страждали від бездіяльності та непрофесійності центральних та місцевих органів влади. Сьогодні ми провели спільну нараду, аби опалювальний сезон в усіх містах Житомирської області розпочався вчасно. Коростень, не зважаючи на серйозні борги, планово готується до нового опалювального сезону. Міський голова представив чіткий план дій по підготовці до зими, що, маю надію, дасть позитивний результат», — зазначив Юрій Павленко.

Що стосується Житомирської області у цілому, то протягом опалювального сезону 2017-2018 рр. борг перед «Житомиргаззбутом» зріс з майже 117 до 340 млн грн. Питома вага боргу належить побутовим споживачам, які на кінець опалювального сезону не розрахувалися за газ на 335 млн грн. Виплатити подібну суму в міжопалювальний період населенню не вдасться, а отже новий опалювальний сезон — під загрозою.

Народні депутати поспілкувалися з колективом Коростенського комунального підприємства теплозабезпечення. Крім важливих для людей питань цін та тарифів, цікавилися політичною ситуацію в Україні в цілому.

Також, у рамках робочої поїздки народних депутатів до Коростеня, місто відвідали керівник фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ у Житомирській облраді та перший заступник голови регіональної партійної організації Анатолій Мелашенко, депутати Житомирської облради від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Наталія Рибак, Володимир Нагорняк, Микола Луцюк та Володимир Самчук, керівник партійної фракції у Житомирській міськраді Наталія Леонченко, депутати міської та районних рад.

Прес-служба Опозиційного блоку

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі