Суспільство

У Житомирській області виявили вогнище золотистої картопляної нематоди, в одному з районів ввели карантинний режим

23 July 2018, 11:45

У Житомирській області виявлено нове вогнище ураження картоплі золотистою нематодою – у Народицькому районі. У зв’язку з цим запроваджено карантинний режим.

Про це 23 липня повідомило головне управління Держспоживслужби в Житомирській області.

«При проведенні фітосанітарного моніторингу на встановлення фітосанітарного стану області Державними фітосанітарними інспекторами ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області виявлено нові вогнища регульованого шкідливого організму -Золотистої картопляної нематоди(Globoderarostochiensis)на території присадибних ділянок приватних осіб смт. Народичі та с. Селець Народицького району на загальній прощі 0,9 га – 18 присадибних ділянок. На даній території рішенням голови Народицької районної адміністрації від 17.07.2018 року № 194 було запроваджено карантинний режим та затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації», - інформують в Держспоживслужбі.

Крім того, при проведенні фітосанітарного моніторингу старих вогнищ золотистої картопляної нематоди на території присадибних ділянок приватних осіб с. Довбиш Баранівського району, підтверджено зараження золотистою картопляною нематодою на 6 присадибних ділянках, на площі 0,58 га.

Нині площа зараження золотистою картопляною нематодою в Житомирській області сягає 318,4568 га, це 13 районів (Баранівський, Радомишльський, Романівський, Ємільчинський, Житомирський, Коростенський, Лугинський, Малинський, Народицький, Новоград-Волинський, Овруцький, Олевський, Коростишівський).

З метою локалізації та ліквідації вогнищ золотистої картопляної нематоди рекомендовано дотримання сівозміни (висівання культур, які не уражуються нематодом (будь-які крім пасльонових), використання нематодостійких сортів картоплі, знищення бур’янів, заборона вивезення картоплі з карнтинної зони зараженої карантинними організмами.

За словами спеціалістів управління Держспоживслужби в Житомирській області, карантинний режим рослин може тривати роками – аж поки ситуація не стабілізується.

У Держспоживслужбі також нагадують, що золотиста картопляна нематода – карантинний організм, який паразитує на коренях картоплі та відноситься до обмежено поширених карантинних організмів на території України. Картопляна нематода особливо значної шкоди завдає на присадибних ділянках і на полях із скороченою спеціалізованою сівозміною, де картопля вирощується беззмінно або повертається на попереднє місце на другий-третій рік. Втрати врожаю можуть складати 30-80%.

Як повідомляв Житомир.info, на території Житомирської області в 2017 році налічувалось одинадцять карантинних організмів – грибки, бактерії, віруси і шкідники.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантинний режим картопля картопляна нематода золотиста картопляна нематода  
Матеріали по темі