Політика

Анатолій Гриценко у Житомирі говорив про еміграцію молоді, додану вартість і ринок землі

1 August 2018, 16:50

1 серпня у Житомирі з робочим візитом перебував український опозиційний політик, один із лідер майбутніх президентських перегонів Анатолій Гриценко.

Спілкуючись з журналістами, політик наголосив, що лише шляхом вирішення проблем економіки з’явиться можливість підвищити соціальні стандарти, а це дасть людям упевненість в сьогоденні та майбутньому.

«Відділити бізнес від влади – це має бути ключовий висновок. Ми пропонуємо не по-новому – по-чесному. Аби виправдати сподівання людей на медицину, на освіту, на безпеку, на порядок, щоб діти наші могли реалізувати себе в нашій країні, а не шукали собі робоче місце десь за кордоном, маємо одну відповідь – це економіка, економіка і ще раз економіка. Тільки таким чином можна підняти соціальні стандарти, дати людям впевненість в сьогоднішньому і завтрашньому дні, дати можливість реалізувати себе на Богом даній землі всім нам», – зазначив Анатолій Гриценко.

Обговорюючи питання економіки, політик також торкнувся проблеми масової еміграції українських «мізків».

«Масштаби еміграції, які відбуваються останніми роками, вийшли на рівень загрози національної безпеки. Це реальна загроза. Вдень з вогнем не знайдеш фахівця високої навіть робочої кваліфікації. Ще 2-3 роки такої небезпечної тенденції – і не буде з ким піднімати країну. Виїздять розумніші, здоровіші, освіченіші, кмітливіші, професійніші. Тому відповідь – це економіка. Ми зараз завершуємо формування плану дій у сфері економіки, підбір людей, які зможуть реалізувати цей план дій», - зауважив Гриценко та наголосив, що саме створення нових робочих місць має бути головним пріоритетом в економіці – лише тоді з’явиться шанс, що молодь не їхатиме за кордон.

Він також акцентував, що для розвитку економіки необхідно, перш за все, дати змогу нормально працювати підприємцям.

«Постійно спілкуюся з підприємцями різного рівня. Перше, що вони просять, не заважайте. І це перше, що повинна зробити влада, – припинити будь-які елементи тиску на бізнес, елементи поборів, хабарів, затримки видання дозволів, ліцензій. Треба пройтись "залізними граблями" по всій законодавчо-нормативній базі для того, щоб не залишити чиновнику можливості діяти так або так – лише чіткий порядок дій», – наголосив політик.

Ще одне питання, якого торкнувся Анатолій Гриценко, – захист права власності.

«Власність не захищена в країні, всюди рейдерство: одні засіяли, інші приходять збирають урожай, хтось думає, що в його власності квартира чи ділянка, а в реєстрі вже записаний хтось інший. Тому захист прав людей і права власності – це має бути священне завдання. Тільки тоді буде успіх в країні і успіх у реформах. Тому суд, митниця, ті органи, які контролюють бізнес, повинні строго працювати за законом. Це мінімальна частина – не заважати. Ключове, те, що забезпечить прорив, – стимулювати створення бізнесу, стимулювати залучення інвестицій – і внутрішніх, і зовнішніх. А для цього потрібен пакет рішень, які стосуються банківської системи, стабільності гривні, щоб люди тримали гроші не в трилітровій банці, а в банку, щоб банк не набрав депозитів, а потім «лопнув», і власники втекли кудись в Швейцарію, Ізраїль чи Америку, а люди залишилися ні з чим, щоб відсоток за кредитом був доступним. Щоб на першому етапі, там, де держава може стимулювати ключові галузі, вона брала на себе компенсацію відсотків за кредитом – або повністю, або частково, а людина тільки виплачувала тіло кредиту», – сказав Гриценко.

Він зазначив, що при вирішенні всіх економічних питань неможливо оминути проблему корупції, а значить необхідно «"розпеченим залізом" випалити її, починаючи з першого крісла країни».

Ще одним базисом розвитку економіки, на думку Анатолія Гриценка, є додана вартість.

«Другий ключовий пріоритет – додана вартість: переробка тут, не експорт сировини – чи то руда, чи то титан, чи то зерно, чи то молоко, чи то м'ясо, – а випуск у нас продукції і експорт за кордон. Замість зерна, замість напівфабрикатів ми повинні експортувати вермішель, йогурти, ковбаси… Тоді робочі місця будуть у нас, тоді село не спивається, не знелюднюється, тоді там є механізація, сільгоспнаука. Не можна просто витягувати з землі й експортувати. Ми повинні стати економічною метрополією, ми повинні виробляти для себе насамперед і для інших держав світу високоякісну продовольчу продукцію. І в нас є такий потенціал. Це пакетні рішення. Вони непрості, але їх треба зробити», – акцентує політик.

Також Анатолій Гриценко торкнувся питання ринку землі.

«Настане час – і в Україні буде ринок землі. І це буде працювати і на економіку, і на інвестиції, на можливість людини, яка має, але не хоче обробляти землю – вона зможе її продати і включитися в іншу сферу діяльності. Але базару землі не буде. Скупівлі за дешево не буде. Земля такої якості, яка в нас є, повинна коштувати від 10 тис. євро і більше за гектар. Дати комусь скупити її зараз на фоні масової бідності людей, на фоні відсутності оборотних коштів у фермерів не можна. За цих умов ведення ринку неможливе, такого не буде», – наголосив Гриценко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гриценко  
Матеріали по темі