Суспільство

«Yes, ЄС!» на Житомир.info: що підприємці області експортують в ЄС та як житомирські прасувальні дошки підкорюють європейський ринок

9 August 2018, 13:26

Угода про асоціацію з Європейським Союзом відкриває нові можливості для українського бізнесу. У першу чергу ринок ЄС — це понад 500 мільйонів потенційних покупців і чимало виробників з Житомирської області вже пропонують їм свою продукцію.

П’ятірка європейських країн, куди найактивніше експортують підприємства Житомирської області виглядає так: Німеччина, Польща, Румунія, Італія, Нідерланди.


«Житомирська область є тією областю, яка забезпечує позитивне сальдо зовнішньої торгівлі і забезпечує позитивне надходження валютної виручки. Якщо брати за приклад минулий рік, то наш експорт в цілому склав майже 600 млн доларів США, при тому, що імпорт був на рівні 450 млн. доларів США», - зазначає в.о. директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Віктор Градівський

Суттєве зниження рівня експорту було зафіксоване у 2014-м. Після анексії Криму підприємцям із Житомирської області, які продавали свою продукцію у Росію, довелося шукати нові ринки збуту.

«Зрозуміло, ситуація була напружена в країні, крім того, до 2014 року основна доля нашого експорту припадала на Російську федерацію. Третина експорту - це був експорт в РФ. На сьогоднішній день ситуація кардинально змінилася. Більше 50% Майже 55% - це експорт до країн ЄС. Доля РФ значно зменшилася - на рівні 6% вона становить. В основному це продукція каменеобробна, щебінь, гранітні блоки, пам’ятники», - зазначає Віктор Градівський

Так у січні–квітні 2018 р. експорт товарів до ЄС становив 65,1% від загального обсягу експорту. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс на 26,3%. Житомирщина найбільше експортує машини, механізми, електротехнічне обладнання - 21,4%, деревину і вироби з деревини - 20,1%, продукти рослинного походження - 17,1% Серед країн-партнерів ЄС найбільше експортувалися товари до Німеччини, Польщі, Румунії

«Приємно змінилась структура експорту. Якщо раніше основну долю експорту складала деревина, вироби з каменю, то на сьогоднішній день перше місце все ж займає продукція, пов’язана з машинобудуванням і всім, що з ним пов’язано. Десь на рівні 20% - це продукція машинобудівної галузі і все, що з нею пов’язане, на рівні десь 20 % ми маємо продукцію деревообробної та каменеобробної галузей, і далі вже пішли харчова продукція, одяг, взуття. Зараз ми можемо констатувати, що обсяг нашого експорту до країн ЄС значно зростає. І всі ті дії, які були прийняті на державному рівні, всі угоди, вони цьому сприяли. Значно спростилася система доступу до ринку ЄС. ми почали розуміти, які є правила, стандарти», - зазначив Віктор Градівський.

У департаменті агропромислового розвитку зазначають: намагаючись експортувати продукцію, яка відповідатиме стандартам ЄС, місцеві виробники переоснащують виробництва, від чого виграє і український споживач.

У другій частині випуску «Yes, ЄС!» розповідається історія успіху підприємства «Євроголд», яке вже 15 років працює у Житомирі.

Нині тут виготовляють прасувальні дошки, сушарки, побутові драбини і навіть серфінгові дошки, а засновники діляться своїм досвідом експорту у країни ЄС

Розповісти про історію створення і розвитку заводу погодився Нільс Гроліч, який 15 років тому разом з батьком та братом започаткували підприємство.

Матеріал публікується в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄС підприємство Градівський  
Матеріали по темі