Політика

Юрій Павленко: Ми з чорнобильцями не допустимо блокування владою виконання рішення Конституційного суду щодо повернення пільг

10 August 2018, 16:33

На цьому наголосив народний депутат України Юрій Павленко під час зустрічі чорнобильців Житомирської та Київської областей з представниками ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ у Верховній Раді України.

Політик нагадав, що під час сесії Житомирської обласної ради 26 липня депутати все ж прийняли ініційоване фракцією ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ звернення до центральних органів влади щодо виконання рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року про повернення гарантій та пільг ліквідаторам і постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС. Водночас, звернення було реалізоване на практиці Житомирською обласною радою напередодні зустрічі чорнобильців з народними депутатами у Верховній Раді.

«Це дивно, що вирішення чорнобильських питань, навіть на рівні такого звернення, блокується з боку виконавчої влади Житомирської області, яка чи не найбільше постраждала від катастрофи. Тим не менш, громадським організаціям і місцевим радам усіх рівнів необхідно продовжити тиск на Кабінет Міністрів та Президента. Звісно, для виконання рішення Конституційного суду потрібні кошти, які непередбачені у держбюджеті 2018 року. Тому від уряду слід вимагати внесення відповідних змін до нього. Крім того, розпочалася підготовка до формування бюджету на наступний рік - кошти, необхідні для забезпечення усіх пільг та гарантій для чорнобильців, повинні бути закладені у повному обсязі на 2019 рік», - відмітив Юрій Павленко.

Народний депутат наголосив на необхідності схвалити у другому читані та в цілому Закон 4442, над яким працювали представники ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ і який включає у себе, в тому числі, й пункти, що відновлені Конституційним судом, та ряд інших важливих для чорнобильців питань. Наразі розгляд закону заблокований.

Голова Житомирської обласної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Леонід Антонюк, за дорученням громадських організацій чорнобильців області звернувся до співголови фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ у парламенті Юрія Бойка з проханням посприяти виконанню рішення Конституційного суду.

«За останні роки чорнобильці залишилися без усіх можливих законних пільг. Крім того, ряд виконавчих органів, які займалися питаннями їхнього соціального захисту, були ліквідовані. Коли ж ми дізналися про рішення Конституційного суду, то вирішили не стояти осторонь, а вимагати його виконання. В Житомирській області кожен п’ятий – постраждалий від аварії на ЧАЕС, в тому числі і діти, які залишилися без оздоровлення та безкоштовного харчування у школах. Наразі у суспільстві зростає соціальна напруга: люди звертаються до виконавчих органів влади на місцях, але ті лише розводять руками, бо не здатні виконати рішення Конституційного суду», - зазначив Леонід Антонюк.

Він також звернув увагу, що хоч законодавством й гарантовані пільги для чорнобильців четвертої зони, але роз’яснення, що таке «четверта зона», не має. Такий парадокс викликає труднощі при реалізації їхніх прав на соціальну допомогу.

Відповідне письмове звернення до народного депутата Юрія Бойко підписали благодійний фонд «Дзвони Чорнобиля», благодійний фонд «Заложники Чорнобиля», благодійний фонд «Пожежні Чорнобиля», Житомирська обласна громадська організація «Спілка ліквідаторів зв’язківців Чорнобильської АЕС», Житомирське обласне відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля по місту Житомиру і Житомирській області, Відокремлений підрозділ Всеукраїнської громадської організації інвалідів чорнобильців «Прип’ять центр» по Житомирській області, фракція Всеукраїнської Народної Чорнобильської Партії «За добробут та соціальний захист народу», «Союз ветеранів-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи» м. Коростеня та Коростенського району, а також громадські організації чорнобильців Києва та Київської області.

Співголова парламентської фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Бойко підкреслив, що пільги для чорнобильців - це не привілеї, а гарантовані їм Конституцією права.

«Ліквідатори втратили здоров’я, рятуючи країну від страшної катастрофи. Багато сімей втратили годувальника. Радіація й досі впливає на життя людей. Тому ми направимо звернення щодо забезпечення виконання рішення Конституційного суду до Президента, як гаранта Конституції України, та уряду, який зобов’язаний реалізовувати норми закону. ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК продовжить боротьбу з антилюдською політикою урядовців. Ми готові навіть до чергового звернення у суд, а також допоможемо чорнобильцям з відповідними судовими позовами», - наголосив Юрій Бойко.

«Якщо влада у найкоротший термін не дасть чіткої відповіді на виклики сьогодення, то наступним кроком буде притягнення посадовців до відповідальності за не виконання законів України та недотримання Конституції - кримінальної відповідальності», - підсумував Юрій Павленко.

Прес-служба Житомирської обласної організації Опозиційного блоку

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі