Економіка

Партнери юридичної фірми «Костик Горлов» про локальний юридичний ринок, ставлення людей до юристів, корупцію та судову реформу

21 August 2018, 17:14

Керуючий партнер юридичної фірми «Костик Горлов» Єгор Горлов та партнер Андрій Стахов про свою юридичну практику та діяльність юридичної компанії «Костик Горлов».

Про юридичну фірму «Костик Горлов»

Єгор Горлов: Юридична фірма «Костик Горлов» з`явилась на ринку на початку минулого року, коли я та заслужений юрист України адвокат Костик Віктор Васильович вирішили об’єднатись для подальшого розвитку спільної справи. Власне, ці два прізвища і увійшли в назву. За кілька місяців до нас приєднався і Андрій Стахов, який став третім партнером. Згодом почали активно розвиватись та розширюватись. На початку цього року змінили локацію і переїхали в престижний та зручний офіс в бізнес-центрі «Вежа сіті» на Малій Бердичівській 16-а.

Андрій Стахов: На сьогоднішній день наша команда включає більше 8 фахових юристів та адвокатів. Ми працюємо майже в усіх галузях права та вирішуємо ті питання, які цікавлять як пересічного громадянина, так і регіональний бізнес. Зокрема, цивільне та сімейне, господарське та корпоративне, адміністративне та кримінальне право. Кожен з наших спеціалістів має звужену спеціалізацію в тих чи інших питаннях, що дає можливість надати послуги найкращої якості для наших клієнтів. Кожен зі спеціалістів пройшов свій шлях професійного розвитку, перед тим як стати членом команди.

Про місце на ринку, попит та пропозицію на юристів

Єгор Горлов: Коли ми зайшли на ринок, то вже мали напрацьовану базу, яка спростила процес розвитку. Ми чітко визначились зі стратегією успіху та тим, що нас відрізняє від інших: це нестандартний підхід, пошук оригінальних рішень, формування чіткої стратегії до кожного робочого кейсу. Цього ми вимагаємо від кожного нашого спеціаліста.

Андрій Стахов: Нашою метою була і є зміна юридичного ринку на місцевому рівні, адже Житомир істотно відстає в якості та діапазоні послуг у цій сфері. Багато клієнтів змушені звертатись в той же Київ, щоб вирішити свої питання. Це зумовлено браком фахівців у складних питаннях. Ми почали робити ті речі, які до нас ніхто не робив. Я вважаю, що причина тому наша енергія, розуміння вимог сучасності та відповідальність перед кожним клієнтом за свою роботу. Наприклад, ми почали публічно проводити роботу з людьми стосовно їх правосвідомості в тій чи іншій сфері, особливо це стосується бізнесу – саме у них найчастіше бувають проблеми виключно через незнання та відсутність якісної юридичної підтримки. Проводимо тренінги, конференції та інші бізнес-заходи. Ми почали тісно співпрацювати з різними ініціативами. Знаходимось в партнерстві з Фондом громади Житомира, Агенцією регіонального розвитку Житомирської області, співпрацювали з Центром розвитку місцевого самоврядування. Тому, ми вважаємо, що така нестандартність і допомагає нам у цьому питанні.

Андрій Стахов

Про ставлення людей до юристів

Єгор Горлов: Актуальним питанням для більшості є питання ціни. Слід пам’ятати, що саме якісна правова допомога має бути оплачена, адже юристи мають вирішити питання майна, грошей, долі людини або бізнесу. Головне те, щоб така допомога була якісною і юрист був відповідальним перед своїм клієнтом за результат справи. А це вже залежить від того, чи вчасно людина звертається до юриста, та, власне, чи є такий юрист професіоналом.

Андрій Стахов: Людей відлякує неякісна правова допомога. В Житомирі є безліч випадків, коли люди платять великі суми гонорарів, а їх юристи не виконують роботу так, як того вимагає проблемна ситуація. У нас було багато справ, в які ми вступали вже після попередніх фахівців і дійсно помічали елементарні помилки, через які людина могла програти свою справу.

Про корупцію в системі

Андрій Стахов: Люди чомусь дуже часто думають, що якщо вони програли справу, то інша сторона обов’язково когось «купила». В більшості випадків це не так. Закон має двояку структуру, що дає можливість його трактувати та застосовувати по-різному. Тому юрист і набуває цінності.А ще, у нас є проблема застарілого та неефективного законодавства, безпосереднього доступу людини до правосуддя (це на сьогоднішній день досить дорого, враховуючи судові або виконавчі збори). Ось про це треба говорити в першу чергу.

Про судову реформу та стан судової системи

Єгор Горлов: Щодо судової реформи, то є як позитивні зміни, так і негативні. Наприклад, нові процесуальні кодекси, які виконали поставлені ним цілі – десь краще, а десь навпаки. В цілому, порядок навіть подання позову по-новому значно ускладнився. З позитивного – судовий процес став більш дисциплінованим та конкретним.

Андрій Стахов: Ми працюємо в судах в багатьох областях України, а тому можемо говорити про якусь статистику. Коли говорять про судову реформу, то перша думка, яка приходить, це призначення суддів. В судах катастрофічне завантаження. Помічники та секретарі не справляються з великою кількістю справ. Суддів теж не вистачає, оскільки у багатьох закінчились повноваження, а на новий строк їх призначають дуже повільно (по 1,5 – 2 роки). Справи можуть розглядатись по два з половиною роки, це вже, нажаль, нормальна практика, якщо так можна сказати. Засідання відкладаються на кілька місяців. Запрацював новий Верховний суд, але поки що дуже рано оцінювати його роботу, треба час.

Єгор Горлов

Як ми досягаємо результату в таких реаліях

Єгор Горлов: Треба розуміти ці реалії та приймати їх, говорити про них клієнту і не давати йому завідомо неправдивих обіцянок. По-друге – це питання професійності. Гарний фахівець майже завжди знайде вихід із ситуації і досягне максимально позитивного результату з усіх можливих. Робота на результат, а не для самого процесу, ось найголовніше правило.

Андрій Стахов: У нас є достатньо вдалих проектів, які ми час від часу публікуємо на нашому сайті kostykgorlov.com або сторінці у Фейсбук KOSTYK GORLOV LAW FIRM. А взагалі велика частина нашої роботи – це саме і є боротьба з цими реаліями та бюрократією.

Про вдалі проекти фірми та статистику

Єгор Горлов: За минулий рік ми виграли спорів на загальну суму близько 40 000 000 грн., а також спори по 12 об`єктам нерухомості. Здійснили структурування всеукраїнського стартапу. В цьому році вже успішно працювали над структуруванням двох угод із залучення іноземних інвестицій на суму більше 2 500 000 USD.

Андрій Стахов: Згідно зі статистикою, яку ми підводили в кінці минулого року, за 2017 рік ми надали правову допомогу 352 клієнтам, більше 20 підприємств стали нашими постійними клієнтами. На сьогоднішній день на нашому обслуговуванні знаходиться вже 63 корпоративні клієнти.

Прес-служба юридичної фірми «Костик Горлов»

Єгор Горлов: www.facebook.com/egor.s.gorlov

Андрій Стахов: www.facebook.com/andriy.stakhov

Сайт фірми: kostykgorlov.com

Facebook: KOSTYK GORLOV LAW FIRM

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі