Суспільство

Для учнів 1-4 класів – ніяких планшетів та сенсорних телефонів, - житомирський офтальмолог

27 August 2018, 10:40

Перед початком навчального року батьки кожного школяра повинні відвідати офтальмолога та перевірити зір дитини.

На цьому наголошують в управлінні охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Про те, як вберегти зір у дітей, батькам школярів радить лікар-офтальмолог КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Світлана Василівна Корбутяк.

«Перевірка гостроти зору здійснюється за допомогою таблиці з літерами або малюнками. Гострота зору визначається залежно від того, який рядок бачить дитина, не напружуючи очей. Якщо лікар виявив зниження зору, то разом з батьками одразу ж вирішується питання, чи потрібно дитині виписувати окуляри. Не потрібно соромитись носити окуляри, це – необхідність, особливо, коли у дитини далекозорість, коли одне око у дитини слабшає, розвивається амбліопія, через яку лікарям потім дуже важко покращувати зір», - наголошує лікар.

Надзвичайно важливо школярам дотримуватися режиму дня та своєчасно лягати спати. Сон має тривати 9 годин. Перед сном бажано пройтися на свіжому повітрі або ж провітрити спальну кімнату дитини.

Молодші школярі через кожні 15 хвилин навчання (читання, писання тощо) повинні мати перерву на декілька хвилин та дати очам відпочинок: подивитися удалечінь (у вікно, наприклад), поводити очима тощо. Потрібно, аби очні м’язи працювали однаково як на далечінь, так і на близькість. Учні 1-4 класів не повинні працювати з планшетами та користуватися сенсорними телефонами, а лише простими (виділено редакцією). Дивитися телевізор та працювати на комп’ютері дозволяється не більше години на добу.

У школярів старших класів, як правило, спочатку розвивається несправжня, а потім справжня короткозорість. Через появу ґаджетів проблеми із зором є практично чи не у кожного старшокласника. Діти старшого віку, підлітки вже спокійно носять окуляри, в окремих випадках – лінзи, чи то лінзи та окуляри (в школі та вдома відповідно). Лікарі-офтальмологи не заперечують носіння лінз, оскільки останнім часом вони доволі якісні та не викликають у дитини ні фізичного, ні психологічного дискомфорту.

«Якщо батьки помітили, що у дитини є косоокість, то в жодному разі не потрібно чекати, що око саме вирівняється, а потрібно одразу ж звертатися до лікаря, адже це свідчить про те, що у дитини може бути катаракта чи якась пухлина в оці (ретинобластома). Тож коли батьки звертаються до лікаря запізно, то в деяких випадках навіть потім доводиться у дитини видаляти око. Також батьків має насторожити, те, що дитини раптом змінився колір очей чи одного ока, воно відблискує іншим кольором тощо», - каже Світлана Корбутяк.

Під час підготовки уроків сидіти за столом рівно, відстань від очей до підручника чи зошита має бути довжиною у лікоть (тобто поставити лікоть на стіл та дістати носа кінчиками пальців).

Якщо дитина правша, то світло на робочий стіл має падати з лівого боку, та навпаки. На кожному столі має бути настільна лампа. Лікарі не радять користуватися лампами денного освітлення.

Поради дієтолога, як варто годувати школяра, тут, як налаштувати організм школяра на навчальний лад, - тут.

Як повідомляв Житомир.info, орієнтовна кількість житомирських учнів, які у новому навчальному році сядуть за парти, – 29 572.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школяр ґаджет зір  
Матеріали по темі