Суспільство

​Вступила в дію нова редакція Положення про комісію зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

27 August 2018, 17:12

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області повідомляє, що з 27 липня 2018 року вступила в дію нова редакція Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (Постанова правління Фонду від 19.07.2018 №13). Комісія із соціального страхування утворюється на кожному підприємстві, що використовує найману працю, не залежно від форм власності.

Також в новій редакції постанови змінено форму протоколу засідання комісії по соціальному страхуванню.

Із 1 жовтня 2018 року набуває чинності Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 12 ( далі – Порядок № 12) .

Види матеріального забезпечення, що надаються страхувальникам за рахунок коштів ФСС, визначені ст. 20 Закону України від 23.09.1999 № 1105 – ХІУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами виконавчої дирекції ФСС або їх відділеннями є оформлена належним чином заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами. Форму заяви-розрахунку наведено в додатку 1 до Порядку № 12. Вона є єдиною для всіх страхових випадків.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування установи про призначення матеріального забезпечення роботодавець нараховує суми такого забезпечення та оформлює заяву-розрахунок, яка має бути передана до робочих органів ФСС не пізніше 5 робочих днів із дати ухвалення комісією зазначеного рішення.

Заява-розрахунок складається у двох примірниках:

  • один – разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника;
  • другий – подається до робочого органу ФСС.
  • заяву-розрахунок можна подати у два способи:
  • в паперовому вигляді особисто до робочого органу ФСС;
  • в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису ( далі – ЕПЦ).

У разі подання в електронному вигляді із застосуванням ЕПЦ роздрукована заява-розрахунок разом із документами, на підставі яких призначались окремі виплати та матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника. Інформація в заяві-розрахунку повинна повністю відповідати документам, на підставі яких здійснено призначення матеріального забезпечення. Така інформація має бути відображена в реєстрах бухгалтерського обліку. Відповідальність за достовірність даних, наведених у заяві-розрахунку, несе страхувальник.

Роботодавець після надходження на його рахунок коштів, зазначених у заяві-розрахунку, зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення відповідно до ч.2 ст. 32 Закону № 1105 – у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Протягом місяця із дня проведення виплат за рахунок ФСС страхувальник надсилає до робочого органу повідомлення про проведення цих виплат за формою згідноз додатком 2 до Порядку № 12.

Якщо протягом трьох місяців із дня здійснення фінансування роботодавець не подає відповідного повідомлення, це буде підставою для проведення перевірки Фондом соціального страхування щодо використання страхувальником коштів ( п.11 Порядку № 12).

Отримати консультації та роз’яснення можна по місцю реєстрації страхувальника в відділеннях управління виконавчої дирекції Фонду у Житомирській області.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: страховий фонд страхування непрацездатність  
Матеріали по темі