Суспільство

Підприємцям Житомирської області роз’яснювали, як шукати бізнес-партнерів в ЄС

6 September 2018, 17:43

В рамках інформаційної чотирирічної кампанії «Будуємо Європу в Україні» представництво ЄС організувало у Житомирі семінар для представників місцевого бізнесу, аби розповісти, як знайти бізнес-партнера у Євросоюзі.

«Євросоюз - це ідея, ідея гарного і гідного життя, і ми хочемо, щоб люди це зрозуміли і будували свою Європу тут. Розповідаємо, що може взяти людина для того, щоб її життя поліпшилося, як звертатись за допомогою до Європейського Союзу, який усіляко підтримує Україну на шляху реформ», - розповідає представник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Ірина Стаднійчук.


Наразі існує чимало європейських програм підтримки підприємництва, які функціонують на українському ринку. Про одну з таких програм розповідає старший експерт реформи дерегуляції та розвитку підприємництва Вадим Загарій.

«Програма Космі направлена на малий та середній бізнес. У рамках цієї програми є кілька інструментів, безкоштовних, онлайн, які дозволяють українським підприємствам вийти на зовнішні ринки. Це європейська мережа підприємництва, онлайн майданчик, де реєструючись ми формуємо свій профіль, який розсилається по контактам у цій мережі в ЄС, а це близько 65 країн, до того ж асоційовані члени. Можете контактувати на цьому майданчику з європейськими підприємцями, продаючи товари, послуги, залучаючи інвестиції. Також, Размуз для молодих підприємців - це безкоштовна програма стажування. Якщо ви хочете зробити бізнес в Україні, ви можете поїхати на такий же бізнес в Європі, подивитися, як він організований там, усе безкоштовно. Тим більше європейська комісія іще заплатить вам за стажування гроші. Ще один інструмент - Європейська кластерна колаборація - платформа, через яку можна виходити, знаходити такі ж кластерні організації в Європі, контактувати з ними, продавати свої товари, послуги, інновації», - роз’яснює старший експерт реформи дерегуляції та розвитку підприємництва Вадим Загарій.

Над залученням іноземних інвестицій в малий та середній бізнес, що розвивається на Житомирщині, нині працюють і фахівці з Агенції регіонального розвитку. Останні розповідають: сприяють впровадженню програми соцекономрозвитку, яка пов’язана з відшкодуванням відсоткових ставок по кредитам.

«Налагоджуємо співпрацю з німецько-українським фондом, який окрім надання кредитного ресурсу, ще додатково проводить промоційні заходи, щоб якомога більше підприємців скористалися такими пільговими кредитами. Перевага такої програми у тому, що ефективна ставка відсотку буде на рівні 7,5% у гривні. Ми працюємо за трьома напрямками: грантова допомога для малого - середнього бізнесу, кредитні ресурси та інвестиції. Закликаю бізнес об’єднуватись у кластери, створювати ГО і виходити на системний діалог щодо залучення інвестицій та державної підтримки», - каже директор Агенції регіонального розвитку Житомирської області Артем Сачук.

Серію тренінгів та презентацій представництво ЄС запланувало й на завтра. По обіді 7 вересня в бізнес-центрі навчатимуть як писати грантові заявки на конкурси і тендери ЄС.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄС Сачук Загарій Стаднійчук підприємці партнери  
Матеріали по темі